Задават се мощни магнитни бури! Ето как влияят на здравословното ни състояние

Задават се мощни магнитни бури! Ето как влияят на здравословното ни състояние

 Мощни магнитни бури се очаква да ни атакуват през февруари. Най-силните смущения ще са в края на месеца.

На какво се дължат магнитните бури и как влияят на здравословното ни състояние?

„Магнитните бури са резки, внезапни, мощни изригвания на слънцето, при които се изхвърлят големи количества плазма. Тази плазма полита в пространството и достигайки до Земята, взаимодейства с магнитосферата, като успява да преодолее щита на Земята и да причини смущения в магнитното поле“, посочи пред България Он Ер геодезистът и зам.-директор на Националния институт по геофизика доц. Петя Трифонова.

Магнитните бури може да бъдат прогнозирани.

„Има два вида прогнози. Едните са дългосрочни – в рамките на месец, когато се наблюдават активните области, в които стават изригванията. Учените наблюдават слънцето и изчисляват кога тези активни области ще бъдат насочени към Земята. Краткосрочните са тези, при които, след като е засечено такова изригване на слънцето, се изчислява колко време ще отнеме на този поток от плазма да достигне до магнитосферата. Те са в рамките на 2-4 дни по-рано“, обясни доц. Трифонова.

Началникът на клиника по кардиология проф. Нина Гочева коментира дали магнитните бури се отразяват на здравословното ни състояние. „Трябва да бъдем спокойни по отношение на това до каква степен може да се отрази магнитната буря на човешкия организъм. Такива изследвания са правени отдавна. Ако трябва да се резюмират изводите – здравите хора са абсолютно защитени и няма опасност от възникване на болести“, подчерта тя.

По думите ѝ е възможно при пациентите с кардиостимулатори да има нарушения при по-силно излъчване, но засега няма известни фатални случаи.

Според доц. Трифонова е опасно това, че сме много технологично развити. „Разчитаме на технологии, които са уязвими на магнитните бури. За разлика от това, че няма преки доказателства за влиянието върху здравето на хората, тук има такива“, заяви тя.

Има хора, които усещат с главоболие и ритми промените на магнитното поле, обясни още геодезистът.

Проф. Гочева увери, че трябва да бъдем спокойни и дори да изпитаме някакви смущения, да знаем, че ще отминат след няколко дни. Тя каза, че не се препоръчва лечение с медикаменти.