Африканската чума по свинете отново се появи в пернишка област, стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия!

Африканската чума по свинете отново се появи в пернишка област, стана ясно на извънредно заседание на областната епизоотична комисия!

Д-р Михаил Божилов от Областна дирекция по безопасност на храните – Перник, информира на извънредно заседание на областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Кирил Стоев, че Африканската чума циркулира активно в региона. Според д-р Божилов, началник на отдел „Здравеопазване на животните“  при ОДБАБХ-Перник, първите случаи са открити в началото на годината в с. Калотинци.

 „Още същия ден бяха направени три аутопсии на откритите диви прасета и те са загробени. В землището на село Боснек бяха открити 6 мъртви животни, при които бе потвърдена чума“, обясни д-р Божилов. Той добави, че при лов на територията на областта са открити още три прасета, които са били заразени с болестта. Началникът на отдел „Здравеопазване на животните“  при ОДБАБХ-Перник допълни още, че към момента няма открити случаи на Африканска чума в личните стопанства на територията на областта. „Ситуацията е сериозна, затова е нужно сериозно отношение и от страна на стопаните, за да не се появят огнища на болестта“, призова д-р Божилов. 

Областният управител Кирил Стоев разпореди провеждането на извънредни епизоотични комисии в общините от региона в срок от две седмици. Той също призова стопаните да бъдат отговорни и всеки забелязал мъртви животни да сигнализира компетентните органи.