Перничанинът  журналист Кристиян Иванов написа книга за лечителя на Левски

Перничанинът журналист Кристиян Иванов написа книга за лечителя на Левски

Журналистът Кристиян Иванов издаде нова книга- „Лечителят на Левски“. В съавторство с Борислав Радославов в нея те разказват за йеромонах Неофит Калчев.

Лечителят на Левски – така е известен йеромонах Неофит Калчев. Той е билкар, учител и свят човек. Той и отец Матей Преображенски–Миткалото успяват да излекуват Левски от незарастваща рана в корема, която Апостола получава след операция. Помощта им е безценна, за да може Левски да продължи святата си мисия. Отец Неофит предлага нов метод за лечение. Билките да се приемат през устата по малко прилагания до този момент метод, известен във фитотерапията като “мацарация”, или студено извличане на полезни вещества без варене или запарване. След 10–12 дни от лечението с билки Неофит Калчев получава тайна бележка само с едно изречение, в което пише: “Хвала на Бога и на двама ви с Миткалото, най-после се отървах от тази поразия”.

По дирите на Лечителя на Левски Неофит Калчев, с Боби тръгнахме преди около една година и това, което открихме беше едновременно скъпоценно и малко тъжно. Скъпоценно, защото зад паяжината на времето пред нас се разкри образа на човек, който с право можем да наречем баща на българската народна медицина. Човек изпратен от Бог да лекува Апостола на свободата Васил Левски, викан в царският дворец да спасява царица Елеонора, награждаван от руският император Николай II. Тъжно, защото и този свят човек не е пощаден от алчността на завистници, гонители и откровени главорези. Тъжно, защото Лечителя на Левски е почти забравен, дори в онези краища на България, където е прекарала живота си и е лекувал хиляди хора. В тази книга е всичко, което успяхме да съберем и издирим за скромния йеромонах с невероятна съдба и дарба. Както и негови рецепти. Уверени сме, че усилията си струваха и благодарим на всички, които бяха, и продължават да бъдат с нас, в това пътешествие към една чудна история”, разказва Кристиян.

Книгата „Лечителят на Левски“ – има една основна цел: да съхрани историческата ни памет. Защото сме на път да забравим ценни личности, важни паметници, културни феномени.

Роденият в Перник Кристиян Иванов работи като репортер в „България днес”, като преди това минава през школите на в. „Труд”, „Поглед” и „168 часа”. Умел разказвач на истории. Кристиян, заедно с още трима свои колеги, написа книга за футболната легенда Георги Аспарухов- Гунди, която счупи рекорд по продажби. В съавторство той написа и книга за участието на българския национален отбор на световните първенства със заглавие „Българи, юнаци” и биографичната книга за Трифон Иванов.