Румен Петков: За България е много важно българско въоръжение да не се озове в Украйна и то да бъде използвано срещу Русия. Това би било катастрофа

Румен Петков: За България е много важно българско въоръжение да не се озове в Украйна и то да бъде използвано срещу Русия. Това би било катастрофа

Сценарият в Украйна повтаря този в Ирак, където, след изфабрикувани твърдения, че арабската държава разполага с химически оръжия, бяха избити хиляди невинни граждани и за това военно престъпление не бе потърсена отговорност. Това коментира в ефира на радио „Фокус“ председателят на ПП АБВ Румен Петков и подчерта, че Европа трябва да каже категорично „стоп“ на хора като Байдън, защото подобни действия могат да хвърлят света в нова война. „Защото трябва да си дадем сметка, че всъщност САЩ и Великобритания унищожават Украйна“, добави той.

„За България е много важно българско въоръжение да не се озове в Украйна и то да бъде използвано срещу Русия. Защото тогава няма как да не стигне някой до извода, че България е изключително активна страна във война срещу Русия. Това би било катастрофа и за историческата ни памет, за нравствените ни ценности, за морала ни, но преди всичко за днешния и утрешния ден на българина и на България“.

По повод обявлението от кабинета на премиера – че правителството е решено да разработи своя национална стратегия срещу руската дезинформация, която ще е хармонизирана с документите на НАТО и ЕС, Петков коментира, че засега дезинформацията идва главно от САЩ и Великобритания.

„Трябва да видим първо кой е лъжецът, да го посочим с пръст – очевидно САЩ и Великобритания – и да поставим въпроса в НАТО, че НАТО не може да бъде използвана за решаване на проблеми в САЩ. Защото натискът около Русия сега отново е свързан с енергетиката“.

Румен Петков е категоричен за необходимостта за среща на най-високо равнище между Русия и Украйна, вместо Украйна да оставя други да говорят от нейно име.

Много се надявам, че апелът за гарантиране на взаимна сигурност и за изпълнение на Минските споразумения ще намери своята реализация. Разговорът между президентите Макрон и Путин е крачка в правилната посока“.