Инж. Чавдар Стойнев: Стратегията за премахване на въглищата в „Топлофикация Перник“ трябва да бъде реализирана

Инж. Чавдар Стойнев: Стратегията за премахване на въглищата в „Топлофикация Перник“ трябва да бъде реализирана

Инж. Чавдар Стойнев, директор на „Топлофикация Перник“, пред Днес и утре

-Здравейте, инж. Стойнев! Ще ни разкажете ли накратко за себе си?

– Казвам се Чавдар Стойнев  и съм на 38 години. Роден съм в гр. Перник. Завърших висшето си образование в ТУ София, специалност „ Топло-ядрена енергетика“. Имам магистърска степен по „Топлоенергетика“ в същия университет. Интересът ми в тази област, напълно естествено, получи реализация в „Топлофикация Перник“, където работя от 2006 г. Първоначално започнах като помощник оператор на парогенератори. След това преминах през няколко позиции, което ми позволи да опозная колектива и естеството на работа от базисно ниво. Така успях да натрупам необходимия опит и за малко повече от 15 години стигнах до висшето ниво на управленска дейност. В борда на директорите на „Топлофикация Перник“  съм от 2020 година, а сега встъпих в длъжност изпълнителен директор на дружеството. Амбициран съм да докажа, че и по-младите специалисти можем да допринесем много за развитието на „Топлофикация Перник“, в момент, когато дружеството поема нов курс и реализира солидни инвестиции в екологичното производство.

-Какви са плановете Ви за бъдещето на „Топлофикация Перник“, ще продължите ли досегашния курс на управление на дружеството или ще надградите постигнатото?

–  Към момента съм член на борда на директорите и съм заемал активно участие във вземането на решения, касаещи бъдещето на дружеството. Категорично съм убеден, че стратегията за премахване на въглищата трябва да бъде реализирана. Знам, че това няма да стане за месец или за година, но се радвам, че мога да бъда част от трансформацията на „Топлофикация Перник“.

-Планирате ли съкращаване на персонал, за да се справите с последствията от ковид кризата и наложения мораториум върху цените на парното за домакинствата?

-Със сигурност съкращаването на персонал не е адекватно решение в подобен момент, а и не считам, че ако намалим разходите за заплати и осигуровки ще си помогнем в кризата. Човешкият фактор и кадровата обезпеченост са много важно условие за успешното развитие на всеки бизнес в България. Нашите усилия ще са насочени към привличането и задържането на специалисти в областта на енергетиката, формирането на нови стандарти на работа и внедряването на екологично производство.

Основният разход, който се отразява негативно върху финансовото състояние на предприятието и не ни позволява да отделяме достатъчно средства за „зелени“ инвестиции и ремонти по топлопреносната мрежа, това е високата цена на въглеродните емисии. Само за няколко дни цените им се изстреляха в Космоса. За 6-7 години те са се вдигнали над 18 пъти.

-Как смятате да решите проблема с растящите цени на въглеродните емисии?

-Постепенно и с много работа. Колкото по-зелена става производствената дейност на дружеството, толкова по-малко ще трябва да плащаме за въглеродни емисии. Накратко, колкото по-малко въглища, толкова по-зелено производство.

-Ще припомните ли с какви горива ще бъдат заменени въглищата?

-В краткосрочен период планираме все по-голям дял от въглищата да бъде заменен от биомаса и природен газ. Биомасата е слама и оризови, и слънчогледови люспи, които не отделят вредни емисии при изгарянето. А природният газ е доказано по-екологично гориво в сравнение с въглищата и за употребата му в производството на енергия са необходими по-малки количества въглеродни емисии.