Ще скочат ли още цените на горивата у нас?

Ще скочат ли още цените на горивата у нас?

Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва с около 10-15 стотинки за литър. Това каза пред NOVA председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му прогнозите са увеличението да не надхвърли 3 лева за литър.

„Цената на суровия петрол е ценообразуващ фактор. В България повишението на цените на дребно, спрямо това в Европа изостава. Цените на газа и електрическата енергия също се отразяват върху стойностите за гориво“, обясни той.

Делчев добави, че при сегашното законодателство държавата няма механизми, по които да регулира цените на горивата. Затова няма да има добра новина за цените на бензина и дизела.

„Течните горива не са регулируеми. Може обаче, ако в рамките на ЕС се вземе решение за намаляване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните мерки може да се облекчат временно процентът биокомпонент, който се влага в горивата“, каза още председателят. 

Андрей Делчев коментира още, че разминаването в цените на горивата у нас и в съседни страни се дължи заради акциза и ДДС-то.

„България като член на ЕС има задължителни нива на акциз, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е около 40% върху цената на бензина, цените се покачват. Около 1,20 лева от цената на горивото е това, което държавата взима под формата на данъци. В Турция например акцизът е значително по-малък“, допълни Делчев.  По думите му България все пак остава държавата с най-ниска цена на гориво в ЕС. Според него няма опасност от недостиг на горива у нас.