За втори път отложиха делото за водната криза в Перник

За втори път отложиха делото за водната криза в Перник

Спецсъдът отново не успя да даде старт на разпроредителното дело за водната криза в Перник срещу бившия министър на околната среда Нено Димов. Причината е заразен с коронавирус съдебен заседател, съобщиха от съда. Подсъдим, освен Димов, е и временно изпълняващият тогава длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева.

Първият опит делото да започне бе на 1 декември миналата година. Тогава заседанието бе отложено заради адвокат, диагностициран с Covid-19

Сега следващата дата е фиксирана за 14 март.

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт миналото лято. По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 4000 страници доказателства. Заради водната криза с язовир „Студена“, на ръководителя на ВиК-Перник също е повдигнато обвинение, но материалите по него са отделени и изпратени по компетентност в местната прокуратура. 

Според прокуратурата Димов е проявил умишлена безстопанственост по отношение на водите, съхранявани в язовир „Студена“.

За да се гарантира нормалният ход на процеса, прокурорът по делото поиска да бъдат назначени резервни защитници на подсъдимите, но съдът прецени, че няма такива основания, тъй като защитата и на двамата във всички случаи, когато е имало процесуално-следствени действия, са се явявали, освен когато е имало уважителни причини.

„Като министър той е имал задължения по управление, стопанисване и опазване на водния ресурс“, каза при внасянето на обвинителния акт в съда Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура:

„Въпреки наличната информация в Министерство на околната среда и водите, че водният ресурс в язовир „Студена“ намалява, министърът е дал приоритет на ползването на вода за промишлени нужди, което от своя страна е довело до режим на водоподаването в община Перник, с което са засегнати близо 97 000 жители на общината. От извършеното деяние се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск за тези жители на общината, в условията на извънредно положение, обявено от народното събрание на Република България, както и в условията на пандемия“.

Димов е първият действащ министър, който прекара 3 месеца в ареста.

На заседанието на 1 декември миналата година представители на ВиК-Перник и на МОСВ не се явиха, те имат право да предявят граждански искове срещу двамата.

Според прокуратурата нанесените щети са в размер на 1,6 млн. лева.