Трънските ловци закриха един от най-успешните си ловни сезони за отстрел на едър дивеч
Ловци от групата в Ярловци, част от дружинката на село Забел

Трънските ловци закриха един от най-успешните си ловни сезони за отстрел на едър дивеч

Ловците от Ловно-рибарско сдружение „Руй“ в Трън закриха един от най-добрите си ловни сезони на едър дивеч. Това информира председателят на ЛРС „Руй“ Иван Искренов.

„Анализът, който направихме показва, че през този сезон, който бе открит през октомври 2021 г и бе закрит на 23.01.2022 г.,  нашите ловци са имали най-добра слука от години. Приключихме този сезон с отстреляни общо от 17-те дружинки в нашето сдружение 344 диви свине, 14 вълка, 84 лисици, 29 сърни, 5 чакала 2112 пъдпъдъка и  1712 диви гълъба. На най-добра слука този сезон се радваха ловците от дружинката от село Забел. Те са отстреляли 62 диви прасета, 1 вълк, 5 лисици, 3 сърни 2 чакала, 184 пъдпъдъка и 108 диви гълъба. След тях се нареждат ловците от дружинката в село Вукан. Те са отстреляли 50 диви прасета, 4 вълка, 9 лисици, 4 сърни, 320 пъдпъдъка и 292 диви гълъба. На трето място са ловците от дружинката в село Филиповци. Те са отстреляли 37 диви прасета, 5 вълка, 6 лисици, 3 сърни,  151 пъдпъдъка и 111 диви гълъба. След тях следват дружинките от селата: Бусинци, Лева река, Долна Мелна и т.н. Най-важното за нас обаче е фактът, че приключихме този ловен сезон без никакви произшествия. Това се дължи на факта, че трънските ловци са много дисциплинирани и стриктно спазват правилата за безопасен лов“, поясни Иван Искренов.

На въпрос на Днес и утре- на какво се дължи този успех на ловците от ЛРС „Руй“, Искренов заяви:“ На първо място на грижите, които полагат трънските ловци в опазването на дивеча целогодишно. На второ място, но не по важност,  е сведеният до минимум бракониерски лов, особено в размножителния сезон на дивеча. Всички ловци са убедени, че, за да се радват на слука, трябва да се гарантира спокойствие на дивите животни в размножителния им период. Затова смятам, че успехът, който имахме този ловен сезон е напълно заслужен. Той мотивира ловците да продължат да полагат грижи за дивеча, за да се радват на добра слука“.