Депутатът от ГЕРБ в Перник Кирил Ананиев коментира финансовите проблеми, които изпитват общините, здравеопазването и социалната сфера, заради високите цени на тока

Депутатът от ГЕРБ в Перник Кирил Ананиев коментира финансовите проблеми, които изпитват общините, здравеопазването и социалната сфера, заради високите цени на тока

Финансовите проблеми, пред които са изправени, здравните заведения, общините, образователната сфера, общините, социалните институции и вероизповеданията, заради драстичното поскъпване на тока. Това бяха основните теми на провелата се днес пресконференция, по инициатива на народния представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев и областното ръководство на местната структура на ГЕРБ в Перник. На нея присъства зам.-кметът на община Трън и кметовете на Радомир и Земен.

„Тежката енергийна криза е реална и се предприемат съответни мерки. Всички са изправени пред голямото изпитание и същевременно не трябва да се нарушава качеството и обема на  услугите в региона. Затова парламентарната група на  ГЕРБ – СДС внесе в Народното събрание решение за въвеждане на компенсаторен механизъм в пълен размер за небитовите крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията общините, социалните структури, образованието и здравеопазването”, поясни Ананиев.

Той поясни, че е разговарял с директорите на трите болници в област Перник – МБАЛ „Р. Ангелова”, „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести – Перник“ и Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация /Профилакториум/. Директорите на трите болници споделили, че сметките за ток, които са получили за декември, в сравнение с 2021 г са близо двойнопо-високи.

„ В МБАЛ“Р. Ангелова“ сметката за ток през декември 2020 г е възлизала на 13 хил. лв., докато за декември 2021 г  тя е достигнала 56 000 лв. В Белодробната болница,  разходът е нараснал с два пъти. Сумата за ток от 5 600 лв.   е станала 14 000 лв. В Профилакториума  разходът за ток през дванадесетия месец на 2020 г е бил 9 600 лв., а за декември 2021 г тя е 21 500 лв.”, поясни Ананиев и допълни, че и в трите заведения са въведени мерки и са получили само една компенсация за месец ноември миналата година, която е в размер на 110 лв. за мегаватчас.

В общините Радомир, Трън и Земен средното увеличение на разходите на електроенергия се е увеличило от 2,5 до 4 пъти през декември 2021 година, в сравнение с декември 2020 година. Това наложило по отношение на служителите да се въведат  графици при възможност за дистанционна работа.

Скъпият ток е накарал общинските управи да предприемат мерки с цел п естене на електроенергия, поясни Кирил Ананиев и допълни: „За целта уличните лампи в трънските села светят само от 18:00 до 23:00 часа, тъй като общината няма възможност да обслужва високите сметки за ток”. На територията на общината има 51 села, в които живеят основно възрастни хора. Фактурата за декември е на стойност 45 800 лева. За същия период преди една година изразходваната електроенергия е струвала 13 000 лв. В момента в населените места са монтирани електронни часовници за управление на уличните лампи. Не се изключва варианта на режим да мине и уличното осветление в самия град Трън.

„В Земен през месец декември 2020 г разходът е бил 11 750 лв. , докато през декември 2021 той е нараснал на 33 546 лв.”, поясни Ананиев.  В това число в училището в града, където е и детската градина, и патронажната грижа разликата е над два пъти- от 1 912 лв. на 4 812 лв. Там има също ограничаване на уличното осветление от 18 до 22 часа, като с нарастването на деня се предвижда този период да намалява, а от месец април да няма улично осветление. Кметът в Земен е предприел обединяване на служители на 4 канцеларии с оглед намаляване на разхода.

Въпреки тежката ситуация няма да се спира уличното осветление в община Радомир. Заради драстично високите сметки за ток, кметът е изискал обследване на всички партиди и ще настоява токът да се таксува на нощна тарифа.

Ананиев поясни,  че може би 20 години вече, изключвайки голямата криза през 1996 – 1997 г, страната няма приет бюджет в началото на годината, което не е добър атестат.

„На  второ място бюджетът е направен така, че е разделен на три части. Това показва, че работата между коалиционните партньори явно върви трудно, защото всеки от тях има определени цели и политики”, заключи Ананиев.