Циклон от Италия ще донесе снеговалежи, очаква ни сравнително топъл февруари

Циклон от Италия ще донесе снеговалежи, очаква ни сравнително топъл февруари

Температури от -21° бяха измерени в страната ни през последните дни. Междувременно снежни бури объркаха ежедневието в нашите съседки Турция и Гърция.

 „Причината за тези снеговалежи при нашите южни съседи е проникването на студения въздух, който премина през нашата страна, но обхвана и техните територии. Циклоните, които се образуват и под влиянието, на които вали – преминават през Беломорието, но се отделят на юг. Такъв ще е и циклонът, който ще премине в събота. Неговият център отново ще бъде над Беломорието, в Южна Гърция отново ще вали мокър сняг. Тези валежи ще обхванат и турското крайбрежие на Бяло море, но циклонът бързо ще се изнесе на юг“, информира синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR. Според него, следващият циклон се заражда над Италия.

  „Той бързо ще достигне до нашата съседка Гърция, ще обхване и нашата страна отново със снеговалежи. Границата между студения и топлия въздух преминава точно през Беломорието и крайбрежието на Турция. Там се образуват тези вихри и тези снеговалежи. Стара планина ни пази и разбива облачните системи. В момента синоптичната обстановка е такава, че има зонален пренос над Балканите и през нашата страна преминават облачни системи, които са много бързи“, допълни Янков.

 „Във вторник се очакват валежи, главно в Западна и Южна България, снежната покривка ще е до максимум 5-7 см, но отново тези циклони ще преминат южно. През почивните дни София ще бъде най-студената балканска столица. Максималните температури ще са около 3-4°. В съседните столици максималните температури ще бъдат от 6 до 11°“, подчерта синоптикът.

 Минималните температури ще се движат от минус 6 до минус 1 градуса в нашата страна.

 „Февруари ще започне със снеговалежи, които ще създадат снежна покривка в Западна и Южна България. Най-малка снежна покривка ще има в Добруджа. Следва месец с по-малко валежи и топъл февруари, което не е никак добре за селското стопанство. Очакват се и по-високи температури. Пролетта за кратко ще даде заявка за своето настъпване“, коментира Петър Янков.