Хремата – симптом на Омикрон, опасен за мозъка

Хремата – симптом на Омикрон, опасен за мозъка

Хремата е сред симптомите при инфекция с щама на COVID-19 Oмикрон. Владимир Зайцев, кандидат на медицинските науки и лекар по УНГ болести в Москва, обясни защо Омикрон-хремата не е толкова безобидна, колкото изглежда, предаде БГНЕС.

„Възпалението на носната лигавица, причинено от Oмикрон, продължава по-дълго от обикновената хрема“, отбелязва той.

 Лекарят отбелязва, че много хора не се отнасят достатъчно сериозно и пренебрегват това заболяване. Хремата пречи на насищането на мозъка с кислород, тъй като дишането през носа е от първостепенно значение за него.

 „Носовото дишане вентилира мозъка ни със 70%. Ако носовото дишане е приглушено или изобщо липсва, мозъкът е много по-слабо снабден с кислород“, обяснява Зайцев.

 Той е на мнение, че продължителната хрема може да доведе до неприятни последици.

 „Отначало тя ще даде някои отзвуци, а след това може да се превърне в проблем, когато чувствате главата си като „чугунена“ поради хипоксия или постоянно страдате от главоболие“, предупреждава лекарят.

 „Ако човек види, че хремата изчезва от само себе си и дишането се нормализира, това е добре. Ако след една седмица симптомите се засилят и не изчезват, това е стопроцентова причина да отидете на лекар“, казва Зайцев.

 „Ако човекът също така чувства слабост, треска и главоболие, това са истинските признаци на Oмикрон. Тогава няма нужда да ходите при лекар в клиниката, защото ще заразите всички там. Трябва да се обадите за домашно посещение“, съветва Зайцев.