Българи, които посещават Одрин предимно за покупки, си правят PCR тестове за COVID 19

Българи, които посещават Одрин предимно за покупки, си правят PCR тестове за COVID 19

„Наблюдаваме силен интерес от български граждани за PCR тестове след 20 януари, защото те са по-евтини тук“, каза Бюлент Хамза, главен лекар в местна частна болница.

През последните месеци българи пътуват масово до Одрин за пазар. Наскоро българското правителство обаче направи задължително гражданите да представят отрицателен резултат от тест при влизане в страната, поради което броят на българите, които посещават Одрин, намаля, съобщава „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА. Поради това Турция осигури PCR тестове. В България тези тестове струват около 100 лева (600-700 турски лири), но в Турция те са само 170 лири (близо 22 лева).

Местните власти са оптимистично настроени, че сравнително евтините PCR тестове, които се предлагат в Одрин, ще привлекат повече посетители от България.

Резултатите от тестовете излизат за час и половина и са много надеждни, казва Хамза, като отбелязва, че в здравни институции това може да отнеме до 10 часа.

Българските граждани първо отиват на пазар, после се отбиват в някой от центровете за тестване в Одрин, преди да се отправят обратно за България.

„Тестовете са скъпи в България. Аз имам поставени четири дози (от ваксините срещу COVID-19), но българските власти въпреки това изискват PCR тест за влизане в страната. Затова си правя тест тук“, казва Емин Тунджа, който е пътувал от България за Одрин.