Ремонтът на пътя от Драгичево към Рударци се забатачи

Ремонтът на пътя от Драгичево към Рударци се забатачи

След много ходене по мъките и протести на хората от т.н. витошки села Драгичево, Рударци и Кладница, подкрепени и от стотици перничани, ремонтът на пътя между Владая и кръстовището в Драгичево, който си беше цяла сага, приключи, поставена бе и новата светофарна уредба. Остана без отговор обаче един друг не маловажен въпрос – какво се случва с така необходимия ремонт на главната улица в селото, по която минава целият автомобилен трафик към Рударци и Кладница. А кметът на Драгичево Виктор Викторов не е от хората, които си оставят магарето в калта и отново поиска категорично становище от АПИ какво се случва с този повече от необходим ремонт. Отговорът е повече от странен. В него са казва:

„Ремонтът на 3,4 километра от път I – 1 от София до Перник в частта от ж.п. гара Владая до кръстовището за Рударци и Кладница в село Драгичево завърши и от края на октомври движението в платното за столицата е пуснато.

Дейностите се изпълняваха на етапи и не се наложи ограничаване или пренасочване на движението по обходен маршрут. Изпълнените работи на път I – 1 включват полагането на нова асфалтобетонова настилка, подсилена с геомрежа по цялата дължина на платното, както и подобряване на отводняването и възстановяване на прилежащите водостоци. Пътят е с нови бетонови бордюри, мантинели, хоризонтална маркировка и пътни знаци.

Дейностите се изпълняваха в участъка  на територията на област Перник и в технологичния проект не са разглеждани евентуални решения за отваряне на северния изход на село Драгичево. Изпълнените работи са част от поетапния ремонт на общо 4,38 километра от първокласния път в отсечката между ж.п. гара Владая и пътен възел Даскалово. При осигуряване на финансов ресурс се предвижда през следващата година да бъде ремонтирано платното за Перник.“

Цитираме дословно цялото писмо до кмета Викторов, подписано от инж. Ивайло Денчев, изпълняващ длъжността председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, получен преди два дни.

Оставяме настрана твърдението, че не се е налагало отклоняване на движението, след като цяла България видя какво безумие се случваше по селските улици. Въпросът е друг. На кое отговаря и.д длъжността председател на УС на АПИ. Защото иде реч за ремонт на главната улица на Драгичево, която е пътят, водещ към Рударци и Драгичево, а не за свършеното по отсечката от гара Владая до разклона в пернишкото село. Още по-малко за по-нататъшното обновяване на платното за Перник. Което иначе само по себе си е важно. Но и там срок и конкретен ангажимент няма.

Така сагата, която тормози жителите на цели три села, остава си остава въпрос без отговор. И разбуни обществеността. Перничанинът Кристиян Здравков казва, че отговорът е меко казано абсурден. Във фейсбук той написа: „Имаше толкова много репортажи, показващи задръстванията, които всички помним. По-големият проблем е, че стотици хора всеки ден трябва да обикалят като луди по осем километра, половината от които са по път, който също се разпада. Също така обещаното реверсивно движение през пътя София – Перник явно не е приоритет на АПИ. Може би е време за истински протести и затваряне на пътя. С добро очевидно нищо не може да се получи.“ Марио Петров поставя ударението върху един друг момент: „Има време. Ще стане пътен инцидент и тогава да ги видим откъде ще минат.“