Символи и рекламни материали за Сурва в библиотеката
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Символи и рекламни материали за Сурва в библиотеката

Символи и рекламни материали за Сурва са подредени в изложба в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Светослав Минков”. Изложбата е традиционна и се прави винаги в навечерието на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва, който и тази година беше отменен заради коронавируса.

В експозицията са показани малка част от притежаваните от библиотеката рекламни материали за фестивала. Книгохранилището разполага с над 25 000 единици с информация за “ Сурва „, включващи книги, сборници, бюлетини, рекламни материали, а сред най-ценните са първите плакати на фестивала.

В изложбата тази година може са се види валидираната пощенска марка от 2016г. по повод 50 – годишнината на фестивала „Сурва“ и включването на обичая „Сурова“ в Представителния списък на ЮНЕСКО за световното нематериално културно наследство. На нея е изобразена традиционна сурвакарска маска от региона, а върху пощенския плик – характерните за Сурва чанове. Номиналната стойност на марката е 1.50 лв., а неин автор е Людмил Веселинов.

Сред показаните материали е и обемният авторски труд на етнохоролога Милчо Георгиев – „Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” Летопис”, в който е разказана историята на фестивала в Перник от началото му през 1966-а година до 2017-а година.