Сибирски студ скова Пернишко, замръзнаха водохващания в региона

Сибирски студ скова Пернишко, замръзнаха водохващания в региона

Сибирски студ скова цяла Пернишка област. Обявен бе жълт код за изключително студено време, а според метеоролозите „ледената епоха“ ще ни мъчи и днес. Заради големия студ на някои места в Пернишко се появиха проблеми с водата.

Поради ниските температури са замръзнали Витошките водохващания, в резултат на което дебитът е намалял и е възможно нарушаване на водоподаването за Долно Драгичево и квартал Църква. Пред БТА шефът на ВиК Борислав Иванов заяви, че тамошни жители, които имат противозаконни отклонения в къщите си, през зимата пускат водата да тече непрекъснато за да не замръзват чешмите, което води до дефицит на вода за постоянните клиенти.

Замръзнали са и водохващанията в брезнишкото село Горна Секирна, поради което с намалял дебит ще е водоподаването за селата  Станьовци, Кошарево, Бегуновци, Гигинци, Габров дол и Непразници.

При покачване на температурите, ще бъде възстановено водоподаването за потърпевшите потребители, съобщават от ВиК.

В най-студената община Трън тази сутрин температурите са били -19 градуса. Според местни хора обаче през нощта те са били до -25. Температурата е отчетена от уредите на Държавната метеорологична станция към Националния институт по метеорология и хидрология в махала “Илиин хан” в град Трън. Това е и единствената такава станция в област Перник, която измерва температурите и други атмосферни особености със специални уреди. В трънското село Глоговица живакът е стигнал до – 22 градуса, в село Ноевци е – 20, а в село Филиповци – 19, съобщава сайтът Zapadno.com.