Румен Петков и Иван Гранитски представиха пред посланика на Русия у нас Инициативния комитет за отбелязването на годишнината от Освобождението на България

Румен Петков и Иван Гранитски представиха пред посланика на Русия у нас Инициативния комитет за отбелязването на годишнината от Освобождението на България

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и чл. кор. Иван Гранитски, председател на Инициативен комитет, който ще работи за отбелязването на 145 и 150 годишнината от Освобождението на България от турско робство, се срещнаха с Н. Пр. Елеонора Митрофанова, посланик на Русия у нас. Пред посланика те представиха програмата, която включва събития по отбелязване на бележити дати, свързани с Освобождението на страната ни, както и такива, които бележат връзката между двете държави, като Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, установяване на дипломатическите отношения между България и Русия, 120 години от построяването на храм-паметника „Рождество Христово“ в село Шипка, откриването на Паметника на свободата на връх Шипка, 145 години от Плевенската епопея. В събитията са предвидени и провеждане на научни дискусии, младежки форуми, подготовка на филм за Руско-турската война, за който ангажимент пое режисьорът и председател на ГС на АБВ проф. Любомир Халачев.

В Инициативния комитет влизат български представители на научните среди, общественици, сред които проф. Иван Маразов, проф. Ивайло Мирчев, проф. Любомир Халачев, акад. Васил Сгурев, Надя Попова, както и изявени общински кметове.

В рамките на срещата Румен Петков изрази силно безпокойство заради нагнетяване на напрежението по Руско – Украинската граница. Той бе категоричен, че международното право трябва да бъде спазвано и всички досегашни случаи на неговото погазване (агресията срещу Белград, отделянето на Косово,  войната срещу Ирак, събитията в Либия и Сирия) са действия главно от американска страна, с техни съюзници, без санкции на ООН. Сегашното нагнетяване на обществено напрежение в световен мащаб отново се прави от САЩ и Великобритания, които станаха жалки на времето с мотива за война срещу Ирак и химически оръжия – това в крайна сметка се оказа лъжа и никой не понесе отговорност, коментира още Румен Петков.

Беше поставен и въпросът за гаранциите за снабдяване на България с газ. Посланик Митрофанова заяви, че всички опити за внушение, че могат да бъдат преустановени доставките на газ за България останалите държави са жалки манипулации, абсурди и неотговарящи на истината. Русия е гарантирала доставките и това не подлежи на съмнение, посочи още руският посланик.