Областният управител Кирил Стоев свика щаба за борба с COVID-19

Областният управител Кирил Стоев свика щаба за борба с COVID-19

Областният управител Кирил Стоев свика щабът за борба с COVID-19 с оглед промяната на епидемиологичната обстановка в Пернишко. „Пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка ситуация свързана с общественото здраве. Броят на положителните проби всеки ден се увеличава  затова е нужно всички институции на територията на областта да бъдем в постоянен контакт и да координираме действията си“, каза Кирил Стоев и призова мерките да бъдат спазвани стриктно. Той добави, че е важно мерките да бъдат спазвани, за да бъде запазено здравето на жителите на областта, натискът към здравната система да бъде намален и същевременно малкият и среден бизнес да не търпи допълнителни загуби.

„Новите случаи днес са 227, а заболеваемостта за последните 14 дни е 1879 на 100 000. Активно болните към момента са 1854 като 1738 от тях са на домашно лечение. Над 60% от случаите са с доказан вариант „Омикрон“, потвърждават се и данните, че преболедуването му е по-леко“, обяви директорът на РЗИ – Перник д-р Александър Златанов. Той коментира, че към момента областта е във втория етап на плана. „Броят на учениците, дали положителен резултат на тестовете се задържа.  На този етап ситуацията не предполага начин на обучение различен от присъствения и учениците ще могат да завършат  учебния срок присъствено“, добави д-р Златанов. Той предложи да бъде въведен вечерен час за учениците, с оглед предстоящата междусрочна ваканция  и добави, че това ще бъде допълнително обсъдено с РУО – Перник. Д-р Златанов уточни, че ще продължат проверките за зелени сертификати и спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене, но към момента не се предвиждат допълнителни мерки и ограничаване на работното им време.

Началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова обясни, че тестването на учениците продължава. „Наблюдава се тенденция част от родителите да  подават заявления децата им да се обучават в електронна среда, което е нормативно допустимо“, каза тя и добави, че е уместно в тази ситуация да се въведе вечерен час за учениците.

Директорите на лечебните заведения коментираха, че натискът към момента е насочен към амбулаторната помощ и свободни легла в лечебните заведения има. Те добавиха, че проблемите с липсата на достатъчен медицински персонал продължават да стоят на дневен ред.