Осигурени са средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка

Осигурени са средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка

На заседанието си вчера  Националният пандемичен комитет беше запознат от заместник-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов  с въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на определени области, както и с постъпили предложения за бъдещо въвеждане на допълнителни мерки на ниво област. Данните са събрани от Министерството на здравеопазването заради различните нива на показателите, които се отчитат в регионите на страната. Примери бяха дадени както с 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население, със заетостта на болничните легла, така и със заболелите и карантинираните в образователната система.

По време на срещата, която се проведе онлайн, представителите на Министерството на здравеопазването обсъдиха с ресорните министерства прилагането на действащите мерки за подкрепа, чрез които се подпомага дейността на стопанските обекти и социалните структури, засегнати от ограниченията. Осигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка, увериха от ресорните институции.

Националният пандемичен комитет обсъди и въпроса за изплащането на еднократна добавка от 75 лв. и към пенсиите на българските граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. МТСП и МВнР се ангажираха да проучат възможностите как това да се случи.