Значително са се увеличили болните от COVID-19 и заразни болести в региона, твърдят от РЗИ- Перник

Значително са се увеличили болните от COVID-19 и заразни болести в региона, твърдят от РЗИ- Перник

Значително увеличение на заболелите от заразни болести  има в област Перник през изминалата седмица, информира Регионалната здравна инспекция. През периода са регистрирани 877 болни, което е с 241 повече от предходната.

Почти двойно са се увеличили през миналата седмица и заболелите от остри респираторни заболявания и грип в региона. Установени са 102 болни, при 58 за предходната седмица. Заболеваемостта в областта през този период е 84.87%оо ,при средна за страната 95.60%оо към 17.01.2022 г.

Чувствително са се увеличили и заразените с COVID-19 през седмицата. Регистрираните новозаразени са 877, при 636 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини в областта и във всички възрастови групи. От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, предприети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица. Направени са 76 антигенни и 9 теста за антитела. Издадени са 692 имунизационни сертификата.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 75 проверки. От тях 14 са  относно спазване забраната за тютюнопушене. 16  са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването. 2 са  по жалби и сигнали от институции и граждани. 1 е свързана със  спазване на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели.

В резултат на упражнения контрол от страна на здравните инспектори, те са издали 549  предписания.

И през втората седмица от 2022-ра година РЗИ продължи да извършва мониторинг на питейни води. Взети са 40 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на МЗ.