Любимата на перничани актриса и режисьор Маша Михайлова стана на 90 години

Любимата на перничани актриса и режисьор Маша Михайлова стана на 90 години

Любимата на перничани актриса и режисьор Мария /Маша/ Михайлова Стойчева навърши 90 години, припомнят от Държавен архив – Перник.

Тя е родена на 17 януари 1932 г. в Сливен. През 1953 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи в театрите в Плевен, Благоевград, Бургас, а от 1969 г. е част от трупата на Държавния драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник.

На сцената Маша Михайлова е пресъздала над сто роли в над тридесет постановки. Дейността й в художествената самодейност е с особен заряд. Едни от най-значителните репертоари, на които е ръководител са: „Приключенията на Чиполино“ от Джани Рудари, „Синята птица“ на Метерлинк; „Зайко всезнайко“ на Стоян Михалков; „Кристалната пантофка“ на Дора Габе.

В Перник е утвърдена като художествен ръководител на творчески колективи на театралното и художествено слово при Окръжния пионерски дом в града. С тях са лауреати на III, IV, V и VI Републикански фестивали на художествената самодейност и носители на златни медали, като на последните два са с присъдено най-високо звание „представителен“.

Маша Михайлова е носител на орден „Кирил и Методий“ – III степен, златна значка на Съюза на артистите в България, златна значка на Народното събрание, медал „100 години Априлско въстание“, медал „1300 години България“, плакети на Окръжния център за художествена самодейност – Перник, на Центъра за художествена самодейност – София и много други.

На снимката: Маша Михайлова в пиесата „Снаха“ по едноименния роман на Георги Караславов в Драматичен театър „Боян Дановски“ – Перник, сезон 1972/1973 г