Спецпрокуратурата разследва поръчки на COVID тестове за ученици

Спецпрокуратурата разследва поръчки на COVID тестове за ученици

В Специализирана прокуратура са получени материалите от проверка на КПКОНПИ на четири процедури, проведени от Министерството на здравеопазването за закупуване и доставка на COVID тестове за ученици. С постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 282 от НК, съобщават от Спецпрокуратурата. Разследването ще води следовател от отдел „Следствен“

„Специализираната прокуратура, считано от вчера, ръководи разследване по тази тема. Става въпрос за изключително обществено значима информация, тъй като е свързана с COVID пандемията. Наблюдаващият прокурор е възложил финансова инспекция. Става въпрос за лице, заемащо висша публична функция”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.Образуваното досъдебно производство е за извършено престъпление по служба. „Длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи. Става въпрос за извършено престъпление, което се изразява в съмнения, че е нарушена процедурата във връзка с щадящите тестове за COVID за ученици”, добави говорителят.

Маджарова не пожела да каже дали разследваният е служебният здравен министър Стойчо Кацаров. Обясни, че е логично да се направи извод, че става въпрос именно за него. Възможно обаче било доказателствата да насочат към друг човек.

„На този етап съм длъжна да спазя Наказателно-процесуалния кодекс и не само него. За да образува разследване – всеки прокурор трябва да разполага с данни, че е извършено престъпление. В никакъв случай данни за авторството на същия. Да, самата преписка от КПКОНПИ постъпи в Специализираната прокуратура, тъй като предмет на проверката е извършена или неизвършена дейност от страна на лице, заемащо висша публична функция. В случая, доколкото се касае за тестове, които пък се отнасят до здравето и живота на учащи, логично е да се направи съждение, че се отнася до министъра на здравеопазването. Но е възможно в хода на разследването доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност”, уточни тя.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че има данни, от които следва извод, че има нередности в самата процедура, уточни Маджарова. Предстои да бъде потвърдена или отречена предварителната оценка на прокурора.

На Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) пък е възложено извършване на финансова проверка.