Горещият картоф „Синдикален дом“ пое новият пернишки губернатор

Тежък жребий се падна на новия областен управител Кирил Стоев – той поема в ръцете си „горещият картоф“, свързан с проблемите около ремонта и укрепването на Синдикалния дом. Сагата се точи вече 10 години, припомни бившият губернатор д-р Симеон Василев и заяви пред журналистите от региона, че това е бил един от първите въпроси, с които е запознал новия областен управител. Припомняме, че страстите около укрепването на сградата се нажежиха, след като д-р Василев изпрати писма до всички обитатели на сградата, че трябва да я освободят до края на този месец, заради нуждата от ремонт и укрепване. Четиринадесететажната сграда пострада тежко при земетресението на 22 май 2012 г. Зданието тогава веднага е било подсилено, заради поддала носеща колона на петия етаж.

Оттогава насам неколкократно са правени обследвания на сградата.

Д-р Василев подчерта, че едно от тях е извършено през месец юли миналата година, последвало е второ – през ноември. Фирмата, която го е извършила, е лицензирана и е издала съответните предписания. Именно на тях се е базирал бившият вече областен управител, изпращайки писмо до наемателите за освобождаване на помещенията. .

Д-р Василев напомни още, че проблемите около Синдикалния дом и евентуалното им разрешаване се е търсило от всички областни управители още от времето на покойната Росица Янакиева, която беше кмет по време на земетресението от 2012 година. За целта са необходими 9 млн. лв., които се търсят вече две петилетки и все още не са отпуснати, каза Василев. А това е огромна сума, която не е по възможностите на областната администрация, защото тя зависи от държавните преводи.

В сградата се помещават КНСБ, КТ „Подкрепа“, Областната дирекция „Земеделие“, дирекция „Инспекция по труда“, Федерация на Научно-техническите съюзи /НТС/, езиков център, дискотека, местната кабелна телевизия и други институции и организации. На партерния етаж са разположени магазини. Сградата не се охранява, а до асансьора има необезопасено електрическо табло, посочи още д-р Василев. По думите му освен всичко друго на партерния етаж там неправомерно се извършва търговска дейност. Лъсна и още един малко познат за перничани факт – по проект сградата на Синдикалния дом е трябвало да бъде 12-етажна, но след финала на строителните дейности се оказало, че тя е „пораснала“ с още два етажа.

Обитателите на високото здание трябва да го напуснат до 31 януари, съгласно заповедта на бившия губернатор. Синдикалистите и представителите на НТС са заявили, че няма да се подчинят и ще останат на свой риск в офисите си.

Има вариант сградата да се прехвърли като собственост на община Перник, но дали това е възможно и ще стане, ще се решава в бъдеще.

Кирил Стоев от своя страна подчерта, че ще се запознае с всички подробности около Синдикалния дом. Ще направи нови срещи с хората, които стопанисват част от помещенията. И ще се търси спешно разрешаване на проблема.