Повторно заразени с коронавирус не излизат в системата на РЗИ

Повторно заразени с коронавирус не излизат в системата на РЗИ

Здравни инспектори алармират за проблем – повторно заболели от коронавирус не излизат в списъците им. От октомври досега в област Перник например новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души. От здравната инспекция вече отчитат как са се отразили празниците на разпространението на заразата, съобщава Лупа.бг

„Мога да направя едно сравнение, да речем, в рамките на 3 седмици от 600 на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000“, казва д-р Росица Иванова, директор на „Надзор на заразните болести“- Перник.

Оттам признават за недостатък в системата, който пречи всички болни да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че повторно заразените не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, за да подадат сами информация.

„Масово, на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен, се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене, проучване, изработване на документи“, обяснява Даниела Георгиева, главен инспектор „Надзор на заразните болести“ – Перник.

Друг проблем за съставяне на епидемичната картина е и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние, казват от здравните инспекции, съобщава Лупа .бг