Сурвакарската група на Батановци чества половинвековен юбилей

Сурвакарската група на Батановци чества половинвековен юбилей

С изложба на маски започнаха честванията на 50-годишния юбилей на една от най-големите сурвакарски групи в Пернишко – групата от град Батановци. Тя наброява 170 сурвакари, като 64 от тях са деца. Групата е печелила множество награди от България и чужбина.

До 1972 година сурвакарите от Батановци не са имали своя група и са ходили на Сурва със сурвакарите от съседни села, разказва кметът на Батановци Радослав Петров, който е и болюбашия на групата.

„Не са имали абсолютно нищо. Нито костюми, нито маски, нито звънци. Взимали са от други сурвакарски групи и са ходели с тях – село Лесковец, с Копаница. 16 човека всъщност решават, отделят се и създават днешната сурвакарска група на град Батановци”.

Изложбата включва 27 маски на един от най-старите майстори в Батановци – Пламен Ананиев, който е и един от създателите на групата. Показани са и 11 дървени геги с глави на змейове, овни и други животни. Кулминацията на честванията бе снощи, на местната Сурова. Преди това бяха представени още две изложби. Първата от тях включва цели реквизит на групата, отличията, първата й табела, първата каса, а втората под наслов „Със Сурва в сърцето” представи традиционни за зимния празник ястия.