Николай Стойнев: Българският боклук се гори в циментови заводи, вместо да се топлим с него
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Николай Стойнев: Българският боклук се гори в циментови заводи, вместо да се топлим с него

Идеите за преместване на завода за горене на отпадъци от София в Маришкия басейн до Стара Загора или край Павликени, където инвеститор е фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански, са недоразумение, каза Николай Стойнев, председател на комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация към Столичния общински съвет, в предаването  „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Той допълни, че българският боклук в момента се гори главно в циментови заводи вместо да се топлим с него. По думите му проектът за изграждане в София на инсталация за производство на енергия от гориво, получено от битови отпадъци, е извървял процедура по утвърждаване в течение на повече от седем-осем години и не може да бъде преместен.

„Софийският проект е одобрен от Европейската комисия и е осигурено безвъзмездно финансиране от около 90 милиона евро”, подчерта Стойнев.

„Софийският проект е вече в изключително напреднала фаза, но строителството не е започнало, защото има обжалване. Когато тази процедура приключи, може да стартира строителството”, съобщи гостът.

По думите му е важно местната власт да работи заедно с централната, за да се постигат резултати.

„Могат да бъдат изграждани и други такива заводи в други градове. Трябва да има няколко инсталации, в Австрия има 11 такива инсталации, в Германия са 90, в Дания са 26. Това са водещите страни по зелена икономика и ние трябва да прилагаме този пример”, каза Стойнев.

 „Затова такива инсталации се изграждат в градовете, защото има отпадък, който не може да бъде рециклиран. Този отпадък трябва да бъде оползотворяван. Друга алтернатива е да отива в депо, което не е решение. Чрез такива инсталации произведената енергия се използва от гражданите и не се дават разходи за транспортиране”, обясни гостът.

Във връзка с риска от замърсяване на въздуха Стойнев каза, че такива инсталации имат четиристепенна система за пречистване на газовете, мониторинг в реално време, всички виждат какво излиза от комините.

„Консултантът, който разработи този проект в София, е датска компания, лидер в бранша”, допълни той. Стойнев посочи, че модернизацията на „Топлофикация” трябва да бъде включена в Националния план за възстановяване и устойчивост, защото част от съоръженията й са от 60-те години.

Стойнев призова фирмите за разделно събиране на отпадъци редовно да вдигат съдовете и целогодишно да провеждат разяснителни кампании за ползите от разделното събиране на боклука. Гостът подчерта обаче, че разделното събиране на отпадъци се регулира на национално ниво от министерството.

Според него използването на геотермална енергия е потенциал, който трябва да се реализира. По думите му обаче това няма да повлияе кардинално върху начините, по които се отоплява градът.  /Dnes.bg