Проф. Тодор Кантарджиев: По-малко хора влизат в болница и по-малко хора умират, това е Омикрон, това е хубавото

Проф. Тодор Кантарджиев: По-малко хора влизат в болница и по-малко хора умират, това е Омикрон, това е хубавото

Вариантът Омикрон на коронавируса се разпространява много по-бързо от предходните щамове като Делта и Бета, но хоспитализираните и починалите са много по-малко.

Това съобщи в ефира на NOVA проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община. Той цитира данните от Южноафриканската република, където вариантът Омикрон беше регистриран за първи път през ноември миналата година.

„Това са хубавите неща за Омикрон”, посочи Кантарджиев, но подчерта, че делът на младежите от населението на Южноафриканската република е доста по-висок. „28 години е средната възраст, нашата е 45”.

„Значи може малко по-висока да е смъртността при нас”, поясни Кантарджиев. „По-малко хора влизат в болница и по-малко хора умират, това е Омикрон, това е хубавото”.

„Хубавото на Омикрон е, че много бързо ще нараства броят на случаите, което го наблюдаваме от миналата седмица”, каза Кантарджиев.

Той заяви, че тези, ваксинирани с „АстраЗенека”, ще трябва да си направят трета „бустерна” ваксинация с ваксината на „Пфайзер”.

„Ако сложиш бустер „Пфайзер” защитата от влизане в болница и смърт е 75%, което е добре. Работодателите трябва да предвидят временната нетрудоспособност на персонала заради коронавируса”,  смята Кантарджиев.

„Основната заплаха за нашето общество е голямата временната нетрудоспособност. Част от хората ще трябва да си бъдат вкъщи. Те няма да са много болни, но няма да са на работа. Трябва да се направят в предприятията графици и екипи, трябва да има взаимозаменяемост, ако не искаш да ти спре предприятието. Това, освен ваксините, е най-важното в момента” .

Кантарджиев е категоричен, че хората със симптоми на коронавирус трябва да стоят вкъщи, дори да не се чувстват много зле.

„Заразените не трябва да ходят на работа. Ако някого го дразни гърлото или има хрема и кихане – нека си остане вкъщи”.