101 горски пожара, двама загинали и един тежко пострадал служител- така изпрати 2021-ва ЮЗДП

101 горски пожара, двама загинали и един тежко пострадал служител- така изпрати 2021-ва ЮЗДП

Тежка и белязана от трагичен инцидент беше  изминалата 2021-ва за ЮЗДП. В борбата с огнената стихия край санданските села Голешово и Петрово загубиха живота си двама  служители на ЮЗДП – Антон Гръбчев и Валери Димитров, а инж. Стоян Ковачев все още се възстановява от получените изгаряния. Това показва анализът, който е направило ЮЗДП за изминалата година. Пожарът в планината Славянка през август е само един от регистрираните през 2021 г. общо 101 горски пожара на територията на ЮЗДП. Засегнатите от пожари площи през миналата година са 9961 дка, от които 1977 дка са върхови пожари. За сравнение през 2020 г. са възникнали 62 пожара, които са обхванали 2231 дка, от които 50 дка са върхови.

Възникналите на територията на област Перник пожари, за радост, не са довели до пострадали горски служители, сочи анализът на ЮЗДП.

Основните причини за горските пожари продължават да са човешката небрежност и неправилното боравене с открит огън, които са довели до  68 огнени инцидента, а 4 пожара са установени като умишлени.

ЮЗДП разполага с 34 високопроходими противопожарни автомобила, които са дислоцирани на цялата територия на предприятието, в териториалните му поделения, с цел своевременно включване при потушаване на горските пожари. Държавното предприятие разполага и с 2 булдозера, и 12 комбинирани багера, които също се ползват ефективно при овладяване на пожарите. На повече от 400 служители са осигурени специални защитни облекла. Амбицията на ръководството на ЮЗДП е през 2022 година всички служители с лесовъдско образование да бъдат осигурени със защитни облекла. Усилията на ръководството на държавното предприятие тази година ще са насочени най-вече към превенция на пожарите