27 проверки за безопасна употреба на пиротехника извършиха  пернишките полицаи

27 проверки за безопасна употреба на пиротехника извършиха  пернишките полицаи

 Служители на ОД на МВР-Перник са извършили 27 проверки за безопасна употреба на пиротехника, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР. Полицаите са връчили 15 предупредителни протокола и 12 разпореждания. Предупрежденията се отнасят до забрана за продажба на пиратки на деца, както и за търгуването им в съответни обекти. Пиратките са разпределени в 4 категории в зависимост от степента на опасност от  употребата им Полицията въвежда забрана за продажбата на определени категории  пиратки, според възрастта на клиента.

От ОД на МВР-Перник апелират да се четат етикетите на изделията и инструкциите за използването им. Мястото, от което ще се изстрелват фойерверките, да се огледа за дървета, или нещо друго във височина, за да няма препятствие пред излитащите ефекти, съветват служителите на реда. При запалване на фойерверките да се използват средства, които да осигурят достатъчно безопасно разстояние, препоръчват още от полицията.

МВР въвежда и някои забрани за употреба на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, в районите на здравни и учебни завадения, социални и молитвени домове и др.