През тази година, въпреки трудностите, успяхме да решим важни за община Трън проблеми

През тази година, въпреки трудностите, успяхме да решим важни за община Трън проблеми

Цветислава Цветкова- кмета на община Трън, пред Днес и утре

-.Г-жо Цветкова, каква беше за Община Трън отиващата си 2021 г?

– Определено трудна, изпълнена с предизвикателства. Знаете, че през януари, тази година, ни сполетя наводнение, което нанесе много щети на общината. За радост, нямахме жертви. С помощта на държавата и със средства от бюджета успяхме да възстановим щетите. През изминалата година положихме много усилия за икономическото възраждане на града и общината и сега изпращаме една наистина ползотворна година. Вярвам, че с общи усилия и добронамереност, ще продължим да променяме нашия град и да работим за неговото по-добро бъдеще.

– С какво тази година бе по-различна от предходната

– Тази година наистина беше по-различна от предходните. Започнахме, както казах, с природно бедствие, след това пандемията отново ни напомни за опасностите, които крие, но завършваме годината с много реализирани проекти. В общи линии 2021-ва беше изпълнена с много предизвикателства, упорит труд и усърдие. Въпреки че беше една нелека година, мисля, че тя ни направи по-мъдри, по-упорити,  по-знаещи и можещи. 2021-ва година определено беше трудна за всички и предложи на всеки един от нас различен вид изпитание. Всички гледаме с надежда към новата 2022 година.

– Успя ли общинската управа да реализира задачите, които си бе поставила, Вие като кмет, доволна ли сте от постигнатото тази година в общината?

– Сигурно е можело да направим и повече през тази година. Въпреки това, аз мога да кажа, че съм доволна от свършеното от общинската администрация през тази година. С много труд и упоритост успяхме с моя екип да решим важни за общината проблеми и да реализираме проекти, които са изключително важни за жителите на общината през 2021 г.

– Г-жо Цветкова, Вие сте амбициозен човек. Успяхте ли да реализирате своята програма максимум за 2021 г?

-Мисля, че почти успях. Доволна съм от постигнатото през годината.

– Кои от решените проблеми през тази година са от особена важност за жителите на общината.

-Започнахме рехабилитацията на довеждащия водопровод за Трън. Подмяната и изместването на част от водопровода по сервитута на пътя не само ще доведе до подобряване на качеството на водоснабдяването, но ще намалим значително загубите на вода и авариите по мрежата, които тормозеха до сега трънчани.

След – наводнението, което ни връхлетя, правителството отпусна 3 860 000 лева на община Трън, от които 1 700 000 лева за реконструкция на моста в трънския квартал “Мурговица”. Старият мост буквално беше отнесен от поройните води на река Ерма. На негово място изградихме ново, съвременно съоръжение. Започнахме дейности по укрепването на още едно свлачище на пътя за село Банкя, което стана причина за поредното свличане на земна маса на пътя. Този район е целия свлачищен и затова е регистриран от Геозащита като такъв. Комисия от Геозащита извърши оглед на новото свлачище, което се появи през юни тази година и излезе със становище какво трябва да се направи, за да бъде укрепено както трябва. То е третото подред в този район за тази година. Ние започнахме укрепване на едно от свлачищата с парите, които ни бяха отпуснати от Комисията по бедствия и аварии и вече сме на финалната права  на този обект. Надявам се, след като изместим  довеждащия водопровод за Трън от село Банкя, който е много амортизиран и загубите на вода по трасето са огромни, свлачищната дейност в този район чувствително да намалее. Тази година успяхме да санираме сградата на детската градина. Това не само намали разходите за отопление на сградата, но чувствително подобри уюта на децата в нея. Успяхме да приключим и ремонта на всички обекти, заложени в поименния списък, който утвърди Общинският съвет. Сигурно ще забравя да споделя някоя от придобивките за града и общината, които сме постигнали през тази година, въпреки пандемията, но и това, което посочих не е малко.

-Какво ще пожелаете на трънчани в навечерието на наближаващата 2022-ра година?

-На прага на Новата 2022 година искам да отправя към жителите на общината сърдечни пожелания за здраве, мир и благоденствие! Позволете ми от името на община Трън и лично от свое име да пожелая на Вас и семействата Ви да бъдете щастливи заедно! Радвайте се на късмет и благополучие, носете добродетелите в сърцата си и всеки ден намирайте поводи за радост и усмивка. Нека имаме силата да сътворяваме добри дела през цялата година!