Внимание! Опасно време в сряда в 8 области на страната

Внимание! Опасно време в сряда в 8 области на страната

Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, максималните предимно между 3 и 8 градуса, малко по-високи в крайните южни райони.

За сряда, 29 декември, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде жълт код за опасно време за 8 области на страната.

В областите: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич в сила е жълт код за значителни валежи от дъжд. Очакваните количества са 20-35 mm. Ето и останалата прогноза за времето:

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месеца. През следващото денонощие ще е облачно, съобщиха от НИМХ.

Валежи от дъжд ще има в източната половина от страната и на места в Родопите и крайните югоизточни райони количествата ще са значителни. Сутринта в Североизточна България не са изключени поледици. В Западна България ще има предимно ръмежи, преди обяд на много места придружени с мъгли. Ще духа слаб изток-североизточен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, максималните предимно между 3 и 8 градуса, малко по-високи в крайните южни райони; за София – минимална 2 градуса, максимална – около 7 градуса.

 Черноморието

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 8-10 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Планините

В планините ще е облачно и мъгливо, в източната половина от страната – с валежи от дъжд. В Родопите, Странджа и Сакар ще има значителни количества. В масивите на Западна България валежите ще са слаби, над 1600 метра ще са от сняг. Преди обяд вятърът ще е южен, слаб, в източните райони – умерен, до края на деня ще се ориентира от север-северозапад. Максимална температура на 1200 метра – около 6 градуса, на 2000 метра – около нула градуса.

През нощта срещу четвъртък валежите ще продължат, в Предбалкана, Дунавската равнина, а сутринта и към Лудогорието дъждът ще преминава или ще се примесва със сняг. В четвъртък ще се задържи облачно, на места в низините ще бъде мъгливо, преди обяд все още ще има валежи на повече места в Източна и централните райони от Южна България. Вятърът по морския бряг ще се задържи умерен от северозапад, в останалата част от страната ще отслабне и временно ще стихне. Температурите ще са почти без дневен ход-между 3 и 8 градуса.

Петък

В петък с усилване на вятъра от запад-северозапад ще се затопли, дневните температури ще се повишат с 5-6 градуса. Ще има променлива облачност, над много райони – временно намаляваща до предимно слънчево.