Силно земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Силно земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение с магнитуд 6,0 по скалата на Рихтер разлюля днес гръцкия остров Крит, съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от осведомителните агенции.

Това е третият трус в региона в днешния ден.

Според базираната във Франция институция огнището е било на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 175 км източно от град Ираклион.

Гръцкият Институт по геодинамика определи магнитуда на 5,4 по Рихтер при дълбочина 6,4 км.

Засега няма данни за пострадали хора и материални щети.

В 18.13 ч. днес слабо земетресение с магнитуд от 4 по Рихтер е било регистрирано в района на Коринт, Южна Гърция, съобщи АНА-МПА.

Трусът е бил на разстояние 53 км западно-югозападно от столицата Атина, с епицентър на 27 км североизточно от град Коринт, съобщи гръцкият институт по геодинамика.

В 17.15 ч. пък беше съобщено за по-силно земетресение в морето между гръцките острови Касос и Крит в южната част на Егейско море. Според ревизирани данни той е бил с магнитуд от 5,2 по Рихтер.

Епицентърът е бил на 46 км южно от Касос от групата на Додеканезите, показват данните на института по геодинамика в Атина. Дълбочината му се оценява на 8,9 км. Кметът на Касос заяви, че засега няма данни за щети. Трусът е бил усетен още и на островите Карпатос и Крит.