За бизнеса най-важно е да има стабилно и надеждно правителство

За бизнеса най-важно е да има стабилно и надеждно правителство

Председателят на РО на КРИБ-Перник, Георги Милев, пред Днес и утре

-Господин Милев, каква година за пернишкия бизнес е отиващата си 2021-ва?

-Трудна, имайки предвид нестабилната политическа обстановка през изминалите 6-7 месеца. Няма начин трусовете в политиката да не повлияят върху икономиката и бизнеса в страната. Имайки предвид отминалите няколко пандемични вълни на коронавируса, неразплатените от страна на държавата обекти и проекти, заради политическата нестабилност в държавата, бизнесът изпраща една много трудна година.

-Говори се, че не са малко фирмите в региона, които са фалирали. Има ли фирми-членове на КРИБ-Перник, които са докарани до фалит?

-За съжаление наистина има. Една от тях е „Въглища-Перник” ООД. Пандемията миналата година доведе до затваряне на производството, поради заболяване на повечето от работниците, а това производство не позволява да се работи онлайн. Пандемията доведе и до затваряне на границите и блокиране на експорта. Не малко фирми, чието производство е енергоемко, като „Стомана Индъстри”, изпитват трудности, не само заради пандемията, но най-вече заради драстичното поскъпване на тока и природния газ. Няколко фирми в региона в момента са на кантар да преустановят дейност, по различни причини.

-Вие неведнъж сте казвали, че за бизнеса е много важен диалогът с централната власт за решаването на важните въпроси. В тази връзка, каква година се очертава да бъде 2022-ра?

-Това е наистина труден въпрос. Ние очакваме да има в страната политическа стабилност. Ето вече има и правителство, което се надяваме да започне да решава важните проблеми в страната. Един стабилен политически кабинет ще се отрази много добре върху стабилността на държавата като цяло. Бизнесът никога не е бил и няма да бъде в опозиция. Той не може да е в опозиция на управлението в държавата. Той е зависим от политиките, които предлага и реализира правителството. За бизнеса е от съществена важност в държавата да има стабилно управление.  Надяваме се, че младите хора, които поеха управлението на държавата, които са работили в бизнеса, ще съумеят да предложат и реализират политики, които не само да помогнат за решаването на кризите в страната, но и за стабилността и развитието на бизнеса, който е гръбнака на икономиката на всяка държава. Общоизвестно е, че състоянието на държавата е зависимо от състоянието на икономиката и бизнеса. Всичко друго е надстройка. Ако бизнесът работи нормално и спокойно и превежда навреме дължимите данъци и такси към държавната хазна, то и държавата ще може да решава важните проблеми. Функционира ли икономиката нормално, то и държавата без проблем ще може да решава всички проблеми.

– Има ли диалог бизнесът в региона с представителите на местната власт?

-От страна на структурите на държавата, в лицето на областния управител, имаме подкрепа. Съответните ръководители на общините, които са заинтересовани бизнесът  да върви в крак с управлението на общините-също. Там, където имаме стиковка, нещата наистина се получават по-добре. В общи линии мисля, че имаме добра комуникация.

– Винаги сте подчертавали, че междуфирмената задлъжнялост е сериозен проблем за бизнеса. Каква е тя в момента?

-За жалост, в републикански мащаб тя достигна внушителната цифра от над 130 милиарда лева. Естествено, голяма част от тази междуфирмена задлъжнялост се дължи на неразплатените задължения от страна на държавата. Защото, например, спуснатите от страна на държавата 5 млрд. лева към определена фирма, означава, че тя ще разплати горива, материали и други, с които ще покрие голяма част от тази междуфирмена задлъжнялост. Просто държавата трябва да започне да се разплаща, за да даде глътка въздух на бизнеса не само да оцелее, но и да се развива. Фирмите в региона имат да получават от държавата десетки милиони лева неразплатени.

– Какво иска КРИБ като една от най-големите бизнес-организации, за да може бизнесът да оцелее и да продължи да се развива?

– Искаме спокойна политическа обстановка, стабилно и надеждно правителство. Аз съм обнадежден от някои от последните разговори, които слушаме онлайн, за политиките, които смята да реализира правителството. Аз, а  мисля, че и бизнесът в региона също, приветствам намерението, изразено от министър Василев, че държавата ще плаща на безработните до 3 месеца. След това, хората, които са в трудоспособна възраст, трябва да си намерят работа.  Не може да се дават с години помощи на трудоспособни хора, които просто не желаят да си намерят работа. По този начин тези хора ще бъдат мотивирани да търсят работа. А работа, повярвайте, има, стига да има желание.

– Кои са проблемите, пред които е изправен регионалният бизнес?

– Мисля, че почти няма фирма в региона, която да не търси работници. Заявените в Бюрото по труда са над 500, а реално те са много повече. По наше изчисление над 3000 работници се търсят в региона в момента.

– Бизнесът прояви инициатива и подкрепи дуалното обучение в региона. Очаквате ли в близко време да има реален ефект от тази инициатива?

– Очакваме от следващата година, защото това не е проблем, който да се реши от днес за утре, да има подготвени млади хора, които да завършват паралелки със специалности, които са търсени от бизнеса. Надявам се, поне една част от завършващите млади хора в нашите професионални гимназии, да намерят своето работно място в региона.

– И понеже сме в навечерието на Коледа, какво ще пожелаете на бизнеса и перничани?

-Преди всичко здраве, благоденствие и просперитет.