ОИЦ-Перник отбеляза 10-годишнината от създаването си

ОИЦ-Перник отбеляза 10-годишнината от създаването си

Областният информационен център в Перник отбеляза 10 години от създаването си. На нарочна пресконференция по този повод, екипът на ОИЦ-Перник с управител инж. Ирена Георгиева направи ретроспекция на най-важните инициативи, организирани от ОИЦ Перник за десетгодишния период от създаването му.

ОИЦ стартира  с една много ефектна инициатива в Перник – конкурс за детска рисунка на тема „Как искам Европейския съюз да промени моя град”. В нея участваха 137 рисунки на деца до 14 години. Информационният център се включва активно в популяризирането на Споразумението за партньорство за програмен период 2014-2020 г. ОИЦ популяризира „Национален конкурс за лого и слоган на еврофондовете”. Информационният център организира и проведе конкурс за младежки проект на тема:”Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти”. За тези 10 години ОИЦ-Перник се превърна в търсен партньор на общините и бизнеса по отношение на възможностите за кандидатстване по европейски проекти. Информационните дни, които бяха организирани непрекъснато във всяка община в областта от ОИЦ, даваха възможност на общинските администрации, бизнеса, неправителствените организации да се информират за възможностите, които им предоставя ЕС за кандидатстване за европейски средства.

През изминалите 10 години ОИЦ успешно си партнираше с много институции за организирането на различни инициативи. Такава бе кампанията на Мрежата от ОИЦ, съвместно със структурите на БЧК в страната, в която ОИЦ си партнира успешно с областното ръководство на БЧК-Перник. През изминалите 10 години Областният информационен център организира множество тематични срещи с различни слоеве на обшествеността- бизнеса, образованието, социалните дейности, земеделски производители и други, на които бяха разяснявани възможностите, които предоставят различните европейски програми за финансиране. На голям интерес се радваха всички инициативи на ОИЦ Перник. Една такава бе онлайн конкурсът за млади предприемачи под надслов „Имам бизнес идея”.

В презентацията, която направи на пресконференцията, инж. Ирена Георгиева подчерта със задоволство, че ОИЦ през тези 10 години си е партнирал много добре с медиите. ”Благодаря ви за интереса, който проявявахте до сега към работата на нашия център и за популяризирането на неговите инициативи и дейност”, заяви Георгиева.

Ръководителят на проекта Областен информационен център-Перник инж. Иван Искренов, подчерта, че  се радва, че за тези години центърът работи с екипа, с който тръгна от основаването си.”Няма да прозвучи нескромно, защото това е мнение на колегите от останалите 27 центъра, че ОИЦ-Перник е изключително успешен и е постигнал много добри резултати за изминалите 10 години. Но това не може да успокоява екипа, защото задачите, които предстои да реализира в бъдеще ще са истинско предизвикателство, на аз съм сигурен, че той ще се справи”, заяви Искренов.

В подкрепа на това се оказа, че 3229 посетители в ОИЦ-Перник през тези 10 години са получили отговор на своите запитвания. За този период са проведени над 268  информационни събития, срещи с медиите и инициативи и съпътстващи  открити приемни и срещи към тях, в Пернишка област с над  7 596  посетители. Над 1100 публикации в медиите са отразили инициативите и дейността на ОИЦ-Перник.

И както повелява традицията на рожден ден, имаше и торта. Членовете на екипа на ОИЦ си пожелаха здраве, много посетители и много успешно реализирани проекти.