Изложба в библиотеката за 70 г. на ТЕЦ „Република”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изложба в библиотеката за 70 г. на ТЕЦ „Република”


70 години от откриването на ТЕЦ „Република” се навършват на 17-ти декември. За това напомня изложба в отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Светослав Минков”.
Експозицията представя публикации за ТЕЦ „Република” както от миналото, така и от наши дни в местния и националния печат. Могат да се видят интересни статии във в. „Димитровско знаме”, „Нов Пернишки вестник”, „Стандарт”, „Дума”, „Капитал”, „Градски вестник”, „Съперник” и други печатни издания.
Сред ценните експонати в изложбата е книгата на д-р Игнат Пенков „Стопанско- географска характеристика на региона Драгичево- Перник- Батановци” от 1948 година.
В Перник работи най-старата въглищна централа в Европа – ТЕЦ “Република”. Създадена е през 1951 г., а официалното й откриване е на 17-ти декември.
Перник е родината на въгледобива в България. Най-новата история на града започва през миналия век с разработката на богатите въглищни залежи в района. Според някои учени въглищата са известни още от Х-XI век. Преди да започне промишлената им експлоатация, местното население копае с кирки и лопати и пренася с каруци и колички „чернийо камък“. Бързото развитие на Перник е свързано с големите доставки на въглища за столицата, предназначени за битови нужди и за железопътния транспорт. Дотогава за железниците, за речните и морските кораби се доставят въглища чак от Кардиф, Великобритания.
Перник се развива изключително много като областен град в край на 19 век заради подземния рудник и предприятията.
Днес частни открити мини доставят въглища на ТЕЦ „Република“. Две трети от населението на Перник ползва пряко топлинна енергия повече от 50 години. ТЕЦ „Република“ разполага с 3 парни котела и доставя топлоенергия на 20 000 абоната.