Тежка ситуация в Пернишко заради дъжда и обилното снеготопене

Тежка ситуация в Пернишко заради дъжда и обилното снеготопене

Проливният дъжд в последните дни на седмицата и бързото снеготопене създадоха тежка ситуация в областния град и в много населени места в Пернишко. Жители на радомирското село Негованци алармираха в социалната мрежа за поредния потоп там.  Те припомниха, че ситуацията не е нова за района – преди години е имало големи проблеми с прелялата река, която наводни над 40 къщи.

В петък, в ранните сутрешни часове, нивото на река Голеш отново се вдигнало и в някои къщи навлязла вода с височина двадесетина сантиметра. След спрелия валеж водата започнала да се оттича и ситуацията започнала да се нормализира.

В пернишкия квартал „Църква“ положението също е било критично. В Батановци прелялата ръка наводнила няколко къщи.

В самия областен град също имаше проблеми. В квартал „Твърди ливади“ огнеборци целия ден отводняваха наводнени мазета на жилищни сгради.

Над 50 са били сигналите, получени във ВиК – Перник за запушенва канализация.

Сериозен бе проблемът и на изхода на София в посока Перник. Там свличането на кална маса затрудни сериозно движението при Владая. Преминаването на моторни превозни средства се осъществяваше изключително трудно. На място имаше полиция, която регулираше движението. МВР и АПИ съветваха шофьорите да преминават през магистрала „Струма“.

Аварийни екипи работиха на място докато разчистиха пътя от падналите камъни.

Ситуацията в момента е нормализирана, но очакваните валежи притесняват жителите на областта сериозно.