Прокуратурата обвини ГДБОП в упражняване на натиск по разследването за АМ „Хемус”

Прокуратурата обвини ГДБОП в упражняване на натиск по разследването за АМ „Хемус”

На нарочен брифинг днес, прокурори от Софийската градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебно производство, свързано с източването на милиони от АМ „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова.

По данни на Прокуратурата вчера обвинители са били извикани в сградата на ГДБОП. Там им е било обяснено, че единственият обвиняем по случая – Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче мъжът заявил, че е дошъл по настояване на адвоката си. Въпреки това, разпитът е проведен, заявиха от държавното обвинение. От защитата са настоявали за по-лека мярка, което според прокуратурата може да доведе до оневиняване в бъдеще. Освен това е настоявано още през януари да падне забраната на Колев да напуска страната. След като прокурорите отказали да направят такова нещо, последвал скандал между тях идиректора на ГДБОП.

Според Десислава Петрунова е образувано досъдебно производство за опит за склоняване на прокурори от СГП да нарушат свои служебни задължения. Предвижда се лишаване от свобода от 1 до 6 години, допълниха от прокуратурата. От държавното обвинение заявиха, че вероятно шефът на ГДБОП Калин Стоянов ще бъде разпитан по случая.