Очаква се поредно поскъпване на хляба

Очаква се поредно поскъпване на хляба

Хлябът в Пернишко поскъпна, а търговци изказват притеснения, че цената му ще продължи да расте. Закуските и тестените изделия, сладкарски изделия също поскъпнаха сериозно и продължават да идват с нови, по-високи цени, са категорични търговски работници, според които картината е аналогична и с всички видове хранителни стоки. В големите хипермаркети хлябът, предлаган от определени производители, е с намален грамаж и в момента този от 600 грама струва 1,20 лева. Така се улесняват хората с ниски доходи Насъщният с тегло 700 грама струва над 1,80 лева.

Аналогична е картината почти в цялата страна. В Добрич например се очаква ново повишение на цената на хляба до края на годината, въпреки че тя е по-висока с около 20% през последните два месеца. Причините са в рекордните цени на брашното, които се очаква да достигнат 1000 лв. за тон, както и в драстичното увеличение на цената на тока. Според Регионалния съюз на сладкарите и пекарите в Добрич голяма част от по-малките производители са заплашени от фалит, предаде БНР.

Хлябът е намален и като грамаж, за да е на поносима за потребителя цена, като такъв от 600 грама в момента на едро струва около 1,20 лв.

Ако се спазва старата формула за формиране на цената на хляба, то той вече би трябвало да струва 3-4 лв. за килограм, заяви председателят на Регионалния съюз на сладкарите и пекарите Тодор Няголов.

„До Нова година цената на брашното ще скочи около 1000 лв. Цената на тока расте главоломно, неизбежно е да няма поскъпване. Дано да е поне след Коледа“, обясни той. По-малките пекарни, особено тези, които се занимават с производство само на закуски, вече освобождават персонал. При тези цени на тока и суровините са заплашени и от фалити, каза още Няголов.