В навечерието на 8 декември – полезни съвети за студентите

В навечерието на 8 декември – полезни съвети за студентите

Въпреки усложнената пандемична обстановка заради коронавируса, българските, в това число и  студенти се готвят за предстоящия си празник – 8 декември. По традиция той е свързан с пътуване и неколкодневни празнувания в хижи, хотели и други подходящи за това места.

Затова от „Пътна полиция“ призоваха младите хора, които ще потеглят на път за студентския празник, за отговорно и безопасно шофиране. Препоръката е зад волана да седне най-опитният шофьор от групата.

От пътна олиция призоваха още да се шофира само на трезво, Пили или дрогирани водачи зад волана е недопустимо!

Ако чувствате умора или сънливост, не тръгвайте на път, а ако вече сте поели на път и се почувствате зле, отбийте и починете, съветват още органите на реда. За да няма инциденти, е необходимо шофьорът да е концентриран, да не отклонява вниманието си при управление на возилото и в никакъв случай да не участва в гонки, казват още от Пътна полиция.

Във връзка с осигуряване на личната безопасност, катаджиите апелират за отговорно поведение – важно е да бъде получена  предварителна информация за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Да бъде направена предвалителна проверка за състоянието на превозното средство, с което ще се пътува, както и за наличността на достатъчно течности за отделните му системи, зарядни устройства за акумулатори и мобилен телефон.

Задължително за празнуващите, на които предстои да шофират, е да си осигурят време за възстановяване както от веселбата, така и от алкохола. Ако младежите попаднат в рискова ситуация, първо да сигнализират на телефон 112, а след това на близките и приятели, съветват още от „Пътната полиция“