Намаляват заразените с COVID 19 в пернишко, но са се увеличили болните от варицела, твърдят от РЗИ

Намаляват заразените с COVID 19 в пернишко, но са се увеличили болните от варицела, твърдят от РЗИ

Намаляват болните от заразни заболявания в региона. Регистрираните заболели през изминалата седмица са 456, при 509 за предходната. Това информираха от Регионалната здравна инспекция.

Леко са се увеличили през миналата седмица заболелите от остри респираторни заболявания и грип- те са 83, при 79 за предходната. Заболеваемостта в областта за този период е била  69,06%ооо, при средна за страната 61,29%ооо към 22.11.2021 г.

Добрата новина е, че намаляват и заболелите от COVID-19  в региона. Регистрираните болни през седмицата са 450, при 503 за предходната седмица. Заболелите са от всички общини на област Перник във всички възрастови групи. Направени са 130 антигенни и 21 теста за антитела. Издадени имунизационни сертификата 550.

През миналата седмица са се увеличили болните от варицела в региона. Регистрираните през седмицата са 6, при 4 за предходната. . Заболелите са от Перник и Трън и са деца. Най-много са болните на възраст от 5 до 9 години. Засегнати са три колектива:  ДГ№15 „Райна Княгиня“, V-то ОУ „П. Р. Славейков“  в Перник и СУ „Гео Милев“ в  Трън. От здравната инспекция уверяват, че за всички  случаи са извършени епидемиологични проучвания, предприети са противоепидемични мерки спрямо болните и контактните.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 146 проверки. От тях 40 са свързани със спазване на забраната за тютюнопушене. 42 от проверките са във връзка със спазване на противоепидемичните мерки въведени със заповеди на Министерство на здравеопазването.

В резултат на упражнения контрол от страна на РЗИ, през седмицата здравните инспектори са издали 448 предписания за отстраняване на установени нарушения и са съставени 2 акта.

И през миналата седмица здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните води. Взети са 66 проби от различни населени места в областта, за да се установи дали подаваната им вода отговаря на изискванията на Наредба №9.