Международен младежки център-Перник: По време на пандемията половото насилие ескалира

Международен младежки център-Перник: По време на пандемията половото насилие ескалира

От началото на 2021 г. 15 български жени са загубили живота си от ръката на близък до тях мъж. Само в последните дни станахме свидетели на две жестоки зверства, едното от които е свързано с нашата област. 33-годишната Евгения Владимирова от София бе убита от своя съпруг и изхвърлена в куфар в покрайнините на Перник. Няколко дни по-късно стана известен и случаят от гр. Цар Калоян, където 17-годишно момиче бе изнасилено, пребито и подпалено.

Опитът показва, че насилието над жени (а и не само) не се случва изведнъж и обикновено е дълъг процес. По време на паднемията от COVID-19 се оказа, че полово базираното насилие ескалира. Всяка трета жена в България се сблъсква с тормоз или насилие, а жените с увреждания са в двойно по-висок риск.

„На днешния ден, посветен на елиминирането на насилието срещу жени, ние от Международен младежки център-Перник, подкрепяйки протеста под надслов #НитоЕднаПовече, ви призоваване:

Не търпете агресие над себе си или своите близки!

Не бъдете безучастни, ако станете свидетели на насилие над друг!

Потърсете помощ, докато не е станало твърде късно!

Дори да не можете да говорите, поискайте помощ чрез сигнала, известен вече по цял свят: Violence at Home #SignalForHelp

Ако виждате признаци на насилие около себе си, можете да подадете сигнал и да се обърнете за помощ към следните институции и организации:

МВР, чрез телефон 112,

Държавна агенция за закрила на детето, телефон 116 111

Фондация „ПУЛС“, 076 60 10 10 (денонощно)”, казват от Международен младежки център-Перник.