Взрив при адската катастрофа на автомагистралата край Боснек не е имало

Взрив при адската катастрофа на автомагистралата край Боснек не е имало

Екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник работят по образуваното досъдебно производство за трагедията на автомагистрала „Струма“.

Очаква се Националната следствена служба да оповести подробности за събраните данни по разследването на тежкия инцидент, довел до пожар в автобус на АМ „Струма“ край село Боснек, при който загинаха 45 души, граждани на Северна Македония. Основните версии за инцидента с изгорелия автобус остават две – грешка на шофьора или техническа неизправност на превозното средство.

Междувременно седемте оцелели при тежкия инцидент остават на лечение в „Пирогов“. Състоянието им е стабилно. В сряда двама пациенти бяха оперирани. Един от тях е с дълбоко изгаряне на двете ръце. Обмисля се тези, които са стабилни, да се приберат вкъщи при близките си

Аутопсиите на телата на загиналите в катастрофата на АМ „Струма“ са готови. Те показват, че всички са починали вследствие на задушаване, а не от нараняване или разкъсвания при взрив. В дихателните пътища на всички от тях са били открити следи от сажди.

Това заяви на брифинг зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано контрабандно гориво в туби е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата. Отхвърлена е и версията за терористичен акт.

„Взрив не е имало, автобусът се е ударил в мантинелата и се е възпламенил“, допълни Сарафов.

„В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ „Струма“. По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20″, отбеляза още Сарафов.

Той разясни, че към момента са разпитани двама от пътуващите в автобуса, които са били будни в момента на инцидента и дават изключително обективна информация.

„Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Ще бъдат разпитани още двама пътници, които са в „Пирогов“, добави Сарафов.

Той обясни, че за момента има две версии – човешка грешка и техническа неизправност. Отхвърлена категорично е версията за терористичен акт. Като водеща все пак се очертава версията за човешка грешка.

Български следовател и прокурор заминават за Скопие.

„Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.

В автобуса-ковчег на магистрала „Струма“ са намерени 44 трупа, един човек липсва. Възможно е това да е оцелял. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг на прокуратурата. Тя добави, че при разпита на един от оцелелите, той е разказал, че са спасени 8, а не 7 души.

Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на „недобър спомен“. Фактите обаче показват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега – 45.

Затова разследващите проверяват версията дали няма още един оцелял и къде се намира той. Възможно е и някой от пътниците в автобуса да се е прекачил на територията на България в някой от другите автобуси от туристическата група и затова пътниците да са с един по-малко.

„Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова. Граничният контрол на КПП „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус“, обяви на брифинга на прокуратурата и Борислав Сарафов, директор на Националното следствие.