Намалява натискът от коронавируса в пернишко, твърдят от ЦСМП-Перник

Намалява натискът от коронавируса в пернишко, твърдят от ЦСМП-Перник

На 335 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали екипите на Центъра за спешна медицинска помощ през изминалата седмица, което е с близо 100 по-малко от предходната седмица. През седмицата във филиалите на ЦСМП в региона са извършени 203 амбулаторни прегледи, които са с над 30 повече от предходната. Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица 156 пациенти, което е само с 2-ма по-малко от предходната. От тях 82-ма са били със съмнение за коронавирус, от които диагнозата е била потвърдена при 77 от пациентите. Това информира директорът на ЦСМП-Перник д-р Валери Симеонов.

„Данните за спешните повиквания от изминалата седмица показват, че бавно излизаме от поредната вълна на коронавирус. Повече са амбулаторните прегледи, но предполагам, че хората са още много уплашени от коронавируса и при първи симптоми търсят лекар. В нашия екип от миналата седмица имаме болни един фелдшер и една сестра, но екипът там е пълен, така че се справят за сега нормално. Подали сме информацията за работещите на първа линия срещу ковид инфекцията, които са 142-ма. Те обаче ще получат различни суми, според новата методика на изчисление, в зависимост от това колко време са били на работа. Надявам се до края на тази седмица, заедно със заплатите, да платим и тези пари на хората. За сега тези средства получаваме навреме и мога да кажа, че със сигурност те мотивират екипа при напрежението, при което работят”, поясни д-р Симеонов.

Той допълни още, по повод на тежкия пътен инцидент на АМ”Струма” вчера, че информацията за него е получена в 2.06 ч. Веднага на мястото за произшествието са тръгнали 2 линейки от Перник. След което е тръгнала и една радомирска линейка и една линейка с фелдшерски екип. Тоест общо 4 пернишки линейки  първи са се притекли на помощ на пострадалите при инцидента и заедно са откарали пострадалите 7 пътници в „Пирогов”. Около 10.00 ч ЦСМП- Перник е изпратил още 4 линейки , с които да бъдат натоварени труповете от изгорелия автобус до София.