Кошмар! 46 загинаха в автобуса – ковчег при огнения ад на АМ „Струма“

Кошмар! 46 загинаха в автобуса – ковчег при огнения ад на АМ „Струма“

45 души са загинали, след като пътнически автобус се е запалил тази нощ на автомагистрала „Струма“. Огненият ад се е случил край село Боснек малко след след 2 часа в нощта на понеделник срещу вторник.

Седем души са оцелели. Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница „Пирогов“, каза за БТА д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен към Клиника по травматология. Извършват се допълнителни изследвания на всички, допълни тя.

„Събрали сме се по повод, който не е приятен… Една трагедия, която ни разтърси и постави изисквания пред българската държава да реагира много бързо и да направи възможното най-напред да се разследва този инцидент, какви са причините, какво е довело до смъртта на 46 човека и какви грижи може да бъдат положени за оцелелите… Единствено можем да кажем към този момент, че имаме една огромна трагедия. Искам да изкажа съболезнования към близките на загиналите… Да се надяваме, че от този трагичен инцидент ще изведем правилните поуки и ще можем занапред да не допускаме подобни инциденти. Води се разследване. Нека разследващите да установят какви граждани е имало в този автобус. В момента единствено е ясно, че автобусът е с регистрация от Република Северна Македония“, заяви служебния премиер Стефан Янев.

Той призова медиите да спазят баланса между интереса на обществото и огромната трагедия за близките на починалите. „Разчитам на вашата професионална етика и професионализъм, информацията да бъде поднесена максимално щадящо“, допълни Янев.

„Картината е ужасяваща и не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там, не е за гледане… Бих казал, че такова нещо аз не съм виждал досега… Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да ви кажем нито колко са на брой вътре хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно и да се установяват човек по човек“, коментира вътрешният министър Бойко Рашков.

„Непознато по своите мащаби подобно произшествие“, заяви в ефира на БТВ Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба, който също е на мястото на инцидента.

Четири автобуса са влезли на път от Истанбул, добави той. Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Оцелели са 7 души – те са в „Пирогов” без опасност за живота. 45 души са загинали, сред тях са и 12-те деца. Телата са изгорели до неузнаваемост“, повтори Сарафов. Той съобщи още, че е изпратен екип следователи, който ще вземе ДНК анализ, за да се извърши разпознаване на лицата. На този етап няма информация за загинали български граждани.

Основните версии за огнения ад, който отне 45 човешки живота, са две – човешка грешка и техническа неизправност на автобуса. Дали автобусът е преминал технически преглед, тепърва ще се установи.

Оцелелите се разпитват в момента в „Пирогов” от екип на Националната следствена служба. Шофьорът не е сред оцелелите.

„Не мога да кажа какво е състоянието на пътя. Трябва да се отиде на място, където да се направи проверка. Ще информирам своеобразно. Ще направя група и издам заповед с представители от МРРБ и Пътната агенция, която да направи проверка на място“. Това каза служебният регионален министър Виолета Комитова.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, делото за тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи от Национална следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, както и премиерът Зоран Заев пристигнаха в България. Османи посочи, че според неговата информация туристическата агенция е от Скопие и очаква, че повечето граждани са от Скопие. Зоран Заев обясни, че е разговарял с един от оцелелите, който му е обяснил, че хората са спели в автобуса, когато се чула силна експлозия.

Автобусът, който се запали на магистрала „Струма“, е собственост на фирмата „Беса транс”, регистрирана в село Рашче, община Сарай в Република Северна Македония.

По-рано през деня главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН заяви пред NOVA: „Какво точно се е случило, ще кажат следствените органи. Автобусът се удря в мантинелата, запалва се и 46 души загиват. 7 души са оцелели и се намират в „Пирогов“ в стабилно състояние. Автобусът е с македонска регистрация, влязъл е от Турция у нас“.

Директорът на ГД „Национална полиция“ сподели, че автобусът с македонска регистрация е управляван от македонски гражданин и е влязъл в България през ГКПП „Капитан Андреево“ в 21.15 ч. вчера, пътувайки за Северна Македония. Трябвало е да излезе през „Гюешево“.

Същият автобус е влязъл от Република Северна Македония в България по посока Турция преди няколко дни. Според първоначална информация, причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал. Една от версиите е, че той се е ударил в мантинела. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил, или първо е станал самият пожар в превозното средство.