Избирателите от малките общини – по-активни

Избирателите от малките общини – по-активни

Към 16 часа избирателната активност в Пернишка област достигна 26,33 процента, което означава, че до урните са отишли 28, 412 имащи право на глас. И отново тази неделя стана ясно, че по-активни са избирателите в по-малките общини, в сравнение с тези от по-големите. До 16 часа например правото си на избор бяха направили 557 жители на община Ковачевци , което е 47,53%. Втори по активност в този часови пояс са жителите на община Земен. Там до избирателните секции бяха отишли 733-ма от имащите право на глас, което е 37 процента. Любопитен факт е, че днес , към 16 часа избирателите от община Брезник бяха по-активни от избирателите в община Трън -процентите за Брезник бяха 30,36 на сто, а гласувалите бяха 1575, докато за Трън процентите бяха 29,58, взети с гласовете на 977 избиратели. В Радомир до избирателните секции бяха отишли 4390 души и достигнатите 27,11 процента наредиха общината на предпоследно място по избирателна активност. Както винаги, последна в тази своеобразна класация остана най-голямата община в областта – Перник. Тук правото си на вот бяха упражнили 20 177 човека, което е 25,20 процента.

Окончателните проценти ще станат ясни тази нощ или утре сутринта. Най-вероятните победители в Пернишко ще са Румен Радев и Илияна Йотова. В което също няма изненада. Въпреки че е любопитен фактът, че опонентите им проф.Герджиков – Невяна Митева значително стопиха разликата между тях и опонентите им от първия тур, тъй като получиха гласове на избиратели, гласували на 14 ноември за друга кандидат-президентска двойка. 

Нямаше изненада днес и в изявленията на избиратели и политици – всички гласуваха за едно по-добро бъдеще за България, за президент, който да е обединител, който споделя европейските ценности, който ще постави интересите на обществото над всичко. Какво бъдеще ни очаква, направили ли сме верният избор – ще поживеем, ще видим.