Вяло тече изборът в 14-ти МИР – Перник към 11 часа

Вяло тече изборът в 14-ти МИР – Перник към 11 часа

В Пернишка област днес могат да гласуват 108 106 избиратели, сочат данните на РИК. Те са с 275 по-малко спрямо вота преди седмица. Изборният ден започна нормално. Известно забавяне е имало само в секция №7 в 13-то училище в пернишкия кв. „Мошино”. Гласуването там е започнало по-късно заради липсващ ключ от секцията.

Жителите на региона ще могат да упражнят правото си на глас в 268 секционни избирателни комисии. От тях 10 са подвижни, като пет са предназначени за карантинирани и болни от коронавирус, които се лекуват в домовете си. Останалите пет ще обслужват хора с увреждания. Стационарни секции за хоспитализирани пациенти с COVID-19 има в две болнични заведения – МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.

Отново немалко жители на областта ще упражнят вота си в сборни секции, обхващащи няколко населени места. Най-много са те в Трънско, където освен общинският център Трън, само две села – Ерул и Глоговица имат самостоятелни секции.

Машинно гласуване е застъпено в 157 секции, като в 25 секции има по две машини. Единствено в най-малката община в Пернишка област – Ковачевци вотът е изцяло хартиен.

О РИК информираха, че към 11 часа избирателната активност е била повече от слаба. До машините и урните, за да направят избора си за президент и вицепрезидент на България, бяха отишли едва 9 579 души от имащите право на глас, което е една 8.86% от избирателите. За съжаление от ЦИК информираха, че подобна е картината и в цялата страна.