Вижте при какви условия ще издават зелен сертификат на повторно преболедували COVID-19!

Вижте при какви условия ще издават зелен сертификат на повторно преболедували COVID-19!

От 19.11.2021 г. хората, които повторно са преболедували COVID-19, могат да получат сертификат за ваксинация. Това информира министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на брифинг вчера. Здравното и образователното министерство обмислят да върнат и големите ученици в клас, но може би – с по-нещадящите тестове за коронавирус.

 Повторно преболедувалите могат да получат сертификат  при условие, че между двете диагнози са минали поне 90 дни.  За зеления сертификат трябва официален резултат от PCR или антигенен тест. И двата имат валидност от 12 месеца в България, но само такъв, издаден чрез PCR тест ще важи за шест месеца в рамките на Европейския съюз. А експерти предупреждават – Делта вариантът на коронавируса все още представлява опасност за неваксинираните.

“Това се счита за повторно заболяване и реинфекция, ако са изминали повече от 90 дни от първата регистрация на заболяването”, поясни министър Стойчо Кацаров.

Д-р Стойчо Кацаров повтори, че благодарение на въведените противоепидемични мерки у нас се наблюдава сериозен спад на заболеваемостта: “Ако спазваме тези мерки, които очевидно работят – със зеления сертификат, с повечето тестване, би трябвало да очакваме подобряване на ситуацията напред.”

Министър Кацаров допълни, че към този момент не се налага България да използва Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.