ЦИК за вота на балотажа в неделя

ЦИК за вота на балотажа в неделя

Електронната бюлетина за гласуване с машина за балотажа на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември 2021 г. наподобява тази за изборите за кмет. Тя е само на една страница, на която са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опция „не подкрепям никого“. След като се избере, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува.

Машината издава една разписка след звуковия сигнал – избирателят може да провери дали е неговият избор, след което я сгъва с текста навътре, взема и връща картата на СИК. Демонстрацията бе направена на брифинг в ЦИК от Росица Матева, говорител на комисията.

Номерата на кандидат-президентските двойки ще бъдат същите, за които гласувахме на 14 ноември 21 г., казаха още от ЦИК.

От ЦИК информират всички избиратели, подали заявления за гласуване, включително в списъка с лица за трайни увреждания – този път да не подават, ще се изготвят служебно списъците и те ще гласуват в същите СИК. Същото се отнася за карантинираните – повече СИК не могат да бъдат образувани – с тези кутии и тези СИК ще се гласува, които бяха на изборите на 14 ноември. Лицата с изтичаща карантина няма да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ще гласуват с постоянния си адрес.

Тези под карантина ще са без ново заявление. Тези, които са поставени под карантина от 15 ноември, трябва да подадат заявления в общинските администрации направо, тъй като в ЦИК има възможност да се подават е-заявления.

Призивът на ЦИК към българските избиратели под карантина е на 21 ноември да подават заявления направо към общинските администрации, за да се включат в списъците, обясни подробно Росица Матева. За списъците за гласуване извън страната важи същото обстоятелство. Регистрацията на наблюдатели и анкетьори се запазва, те ще могат да осъществяват правата си и в изборите на 21 ноември.