Последният подарък за Перник на големия творец Филип Седефчев

Последният подарък за Перник на големия творец Филип Седефчев

Големият творец и почетен гражданин на Перник за 2021-ва Филип Седефчев, който си отиде наскоро от този свят, е оставил проект за естетическа визуализация на централния площад. Общината и наследниците на художника ще реализират тази идея, след като срокът за устойчивост на проекта за нова визия на разширения център на Перник вече изтече и пространството може да бъде изменено.

„В последните дни с Филип Седефчев работихме по проект за превръщането на нашия площад в едно по-красиво място. Проектът беше в много напреднал стадий и има кой да го продължи – както архитекти, така и неговите синове. Живот и здраве, когато подсигурим финансиране този последен подарък, който Филип направи на перничани ще бъде реализиран“, каза пред канал Струма кметът на Перник Станислав Владимиров.

„За съжаление Филип Седефчев не успя да получи наградата си и да види този проект реализиран, но ние ще запазим хубавия спомен за него и това, че голяма част от житейският му път е бил отдаден на нашия град“, допълни Владимиров.

Както знаем, Филип Седефчев е автор на символа на фестивала Сурва, създател е на 300 реализирани постери, знаци и гербове. Проектирал е и е изпълнил над 90 монументарни творби – стенописи, гоблени, витражи, пластики от дърво, камък, керамика и метал.

Уникалният стил на пернишкия творец е залегнал и в проекта на площада. Седефчев е работил с архитекти, проектът е на хартия, има визуализация и може да бъде реализиран при достатъчно финансиране в предстоящите години, надява се кметът Владимиров.

Кметът съобщи, че е минал срокът за устойчивост на сегашната визия на площада, която Станисла Владимиров определи като спорна, въпреки стойността й, възлизаща на 10 милиона лева, посочва още пернишката телевизия.