Игри на … вота и въпросите след него в Пернишко

Игри на … вота и въпросите след него в Пернишко

Поредната изборна сага за страната и за Пернишко приключи. Ясни са четиримата народни представители, които се предполага, че ще бранят интересите на избирателите от региона, изпратили ги  в парламента.

Това обаче не са първите предполагаеми четирима. При първите двама – Кирил Ананиев от коалицията ГЕРБ – СДС и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ промяна няма. Те ще са депутати!  Други двама обаче изпаднаха от надпреварата. Става дума за Стоян Мирчев от БСП и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Защото за окончателния резултат сериозна роля играе методът „Хеър-Ниймайер“ известен още като метод на най-големия остатък, чрез който се разпределят гласовете от чужбина. При този метод при определяне на мандатите се взима предвид тяхната „тежест“ – първоначално на база общ резултат, а после във всеки избирателен район. Гласовете от чужбина, тъй като не съществува МИР – Чужбина, участват в общия резултат и са важни за 4-процентната бариера, но реално се разпределят към съществуващите МИР-ове в страната.  Всеки спечелен мандат от чужбина (тоест спечелването на определен брой гласове, различен за всеки избор според общия брой гласували за преминалите бариерата) отива към един от 31-те избирателни района в страната за съответната формация.

И точно този метод обърка сметките в Перник. И за първи път 14-ти МИР остана без депутат от БСП. За сметка на това ПП „Движение за права и свободи“ също за пръв път има свой депутат от региона. Така вместо Стоян Мирчев от левицата, на депутатската банка сяда младият Александър Несторов от ПП ДПС. Другият нвочакван обрат удари хората на Слави Трифонов. ПП „Има такъв народ“ също остава без свой парламентарист, въпреки че на 14 ноември с 10,48 процента бе четвърта в крайното класиране. „Демократична България“ получи само  1824 гласа или 4,42 процента, но пренареждане на вотовете обаче изпрати отново на депутатската банка Зорница Стратиева от ДБ вместо Балабанов от ИТН.

Една от основните причини за обратите е слабата избирателна активност, твърдят експертите. Но мнозина смятат, че има нещо не особено правилно в самия метод на пренареждането на получените вотове.

Заслужаваме си да си да се замислим над анализа на Станислава Генадиева, която цитира следните факти – гласували за ГЕРБ 13 577 избиратели имат право на един депутат, 10 027 перничани, гласували за „Продължаваме промяната“ имат право на един депутат, 1 824 перничани, гласували за „Демократична България“ имат право на един депутат, 650 перничани, гласували за ДПС, също имат право на един депутат. Над последните две политически партии обаче има 5 036 перничани, гласували за БСП, 4 328 перничани, гласували за ИТН, 1887, гласували за „Възраждане“, които въпреки по-високите проценти, остават вън от играта.

Но справедлива или не, системата в момента е такава и тя диктува правилата на играта. Днес, когато всичко вече е приключило и както се казва, мачът е свирен, трябва да си зададем въпросът само в нея ли е бедата? И търсейки отговори, нека споменем резултатът от двубоя за президентския пост, където двойката Румен Радев – Илияна Йотова в Пернишко получи 51,29 процента с гласовете на 21 665 избиратели. Защото смята се, че това е вота главно на ляво мислещи хора. Как тогава те не гласуваха за БСП и тя остана трета с 12,19 процента? Дали причината не е в раздорите между националното ръководство на партията и местните ръководства на левицата, които имаха свои виждания за водача на листата и по-нататъшното й подреждане? Дали не се дължи на станалата публично достояние липса на диалог между „Позитано“ 20 и „Радомир“1? А тази война се води не от вчера… Може би, ако Корнелия Нинова беше направила крачка назад вчера, образно казано, нямаше да има друг по-различен резултат на парламентарните избори на 14 ноември?

Въпреки поредната победа, от ГЕРБ – СДС също биха могли да си зададат някои въпроси. Защото за кандидат-президентска двойка Атанас Герджиков – Невяна Митева, която от партията на Бойко Борисов заявиха, че подкрепят, в 14-ти пернишки МИР гласуваха с около 1000 души по-малко, отколкото за кандидат-депутатите от коалицията ГЕРБ – СДС. В сегашната ситуация изникват въпросите: ще успее ли коалицията на балотажа да мобилизира своето „кралско войнство“; ще победи ли безапелационно другата двойка, която подкрепят от левицата; ще повлияят ли за резултатите от балотажа нападките на Нинова към Румен Радев. Това са все въпроси, на които отговорите ще дойдат в неделя. А изводите по останалите болни въпроси, повдигнати след финала на изборите, тепърва трябва да бъдат направени.