126 кандидати за депутати от 27 партии и коалиции в Пернишко

126 кандидати за депутати от 27 партии и коалиции в Пернишко

Оспорвана е днес битката за депутатските места в новото Народно събрание, които за 14-ти МИР – Перник са четири. 126 са кандидатите да влязат като депутати в българския парламент от Пернишка област. Претендентите за депутатски места са с 5 повече спрямо изборите на 11 юли и с 15 по-малко в сравнение с кандидатите за депутати през април. Най-възрастният кандидат за депутат е 79-годишен, а най-младият е на 24 години. В хода на кампанията отпадна един кандидат за народен представител. Четирите депутатските места си оспорваха представителите на 27 партии и коалиции.

На територията на региона избирателните секции са 269, а броят на имащите право на вот – 108 167. Стана ясно, че в сравнение с изборите през юли, те са с 654 по-малко.

Машинно правото си на избор имат възможност да упражнят избирателите в 157 секции. Изцяло с хартиени бюлетини, както и на предишните два избора – през април и през юли, се гласува в община Ковачевци, тъй като там в секциите избирателите не надхвърля 300 души.

В останалите пет общини вотът се подава и машинно, и с хартиени бюлетини.

Открити са пет подвижни секции за хора с трайни увреждания. Те работят в Перник, Брезник и Трън и в пернишкото село Ярджиловци.

Същият е броят и на секциите, в които изборът си могат да направят лица с наложена карантина заради коронавируса – болни или контактни с тях избиратели. Две такива секции работят в Перник, по една – в Радомир, Трън и Земен. Първоначално се предвиждаше да има ковид секции и Ковачевци, но с решение на РИК тя бе закрита.

Ковид секции са открити и в двете големи здравни заведения в Перник – МБАЛ „Рахила Ангелова“ и Белодробната болница.

Във всички шест общини на Пернишка област има разкрити сборни секции. Специално в община Перник и на този вот в сборна секция упражняват правото си на избор избирателите от Планиница и Лесковец и  Боснек и Чуйпетлово. В Трънско отново самостоятелни секции работят в общинския център и в две села – Ерул и Глоговица. Имащите право на вот от останалите населени места го упражняват в сборни секции.

В началото на изборния ден проблеми с машините имаше в една от секциите в квартал Църква и в секция номер 2 в Радомир, които по-късно бяха отстранени.

Към 11 часа днес избирателната активност в региона беше сравнително ниска. От общо 108 187 имащи право на глас, бяха го упражнили 10 558, което е   9.76%. За президент и вицепрезидент бюлетината си бяха пуснали 9,78 процента от имащите право на вот, за народни представители процентът беше 9,9 на сто. В тази слаба активност в сутрешните часове изненада няма. На всички предишни избори обикновено тя скача часовете около обяд и най-вече привечер, след 17 часа.